Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortkörning utanför skolor oroar

Alldeles för många bilister kör för fort utanför skolor. Den slutsatsen drar polisen efter förra veckans extra fartkontroller.

– Är det någon gräns som är viktig att hålla så är det 30, säger trafikpolischefen Ulf Carnerius.

När skolorna började i förra veckan satsade polisen extra på att kontrollera hastigheten på gatorna utanför. Och resultatet är nedslående.

211 bilister i Gävleborg bötfälldes för att ha kört för fort. Tolv personer blev dessutom av med körkortet.

– Vi behöver inte stå särskilt länge innan fortkörarna kommer farande förbi, säger länets trafikpolischef Ulf Carnerius.

Detta trots att polisen i förväg informerat om att man kommer att vara ute och göra extra fartkontroller.

– Om man inte ens håller hastigheten då, när gör man det då? undrar Ulf Carnerius.

Extra bekymrad blir han över att bilisterna är så dåliga på att hålla rätt fart på 30-sträckorna. För är det någonstans som det är viktigt att följa hastighetsbegränsningen är det just där. Skillnaden mellan 30 och 50 kan bokstavligt talat vara skillnaden mellan liv och död.

– Vid 30 hinner man stanna innan man kör på ett barn som springer ut, eller så blir skadorna i alla fall inte så allvarliga. Vid 50 hinner man inte ens börja bromsa, säger Ulf Carnerius.