Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt om modersmålsundervisning

Hans Backman fp lyfter fram en viktig fråga, som handlar om att oppositionen i Riksdagen har beslutat om ett s.k tillkännagivande till regeringen om att man ska vara tvungen att ha en lärarlegitimation för att undervisa i modersmål. Låt oss först konstatera att det är ett mycket dåligt tillkännagivande från oppositionen eftersom det leder till att det kommer att bli en stor brist på lärare i modersmål. Det är också anledningen till alliansens hållning i frågan. Låt oss sedan fundera över hur det kunde hända att s tillsammans med v och mp gav sd inflytande i en fråga som berör integrationspolitiken, den enda fråga som sd driver – dock från en helt felaktig och främmande ståndpunkt.

Före valet lovade alla partier att vi inte skulle ge rasistiska partier inflytande i Sveriges Riksdag eftersom sd inte är ett parti som andra. Att så systematiskt skuldbelägga utrikesfödda, funktionsnedsatta och andra grupper är vilt främmande för oss andra partier och det är också ett löfte som vi i alliansen har hållit. Vi förhandlar inte med sd och kan också isolera dem genom det. Det sa också andra partier från oppositionen men trots det så har vi kunnat se exempel på frågor där de 3 andra oppositionspartierna har röstat tillsammans med dem. Hur tänker de partier som nu riskerar att göra utrikesföddas barn utan modersmålsundervisning i Gävleborg tack vare att man röstade tillsammans med sd?

Den som är utrikesfödd i Gävleborg och röstade på s v eller mp i det senaste valet, tänkte man då på att det kunde vara en röst även på sd och minskad eller borttagen modersmålsundervisning?

Väljarna kan lita på alliansen och Nya Moderaterna. Vi arbetar för att förbättra politiken och Sverige på ett stort antal områden och vi är väl medvetna om att antalet utrikesfödda som går till jobbet kan vara än fler, även om jag tycker att vi för ofta pratar för lite om de över 8 000 utrikesfödda som går till jobbet varje vecka i vårt län och alla framgångsrika entreprenörer som är utrikesfödda. Fram till idag har 3000 nya jobb skapats i länet tack vare våra utrikesfödda företagare. Lösningen kan aldrig vara att stänga dörren till Sveriges gräns vilket är den enda integrationspolitik sd har. Utrikesfödda ska bort från Sverige eller så ska utrikesfödda inte få komma till oss är sd återkommande budskap.

Det vore förödande för ett litet exportberoende land i norra Europa som är beroende av handel med vår omvärld. Vad skulle Ovako, Sandvik och Korsnäs vara utan sin export? Var skulle de 20 000 personerna i vårt län som arbetar i exportindustrin ta vägen och alla vi andra - hur skulle vi försörja oss om exportindustrin inte fanns? Migration/ integration samt export av svenska varor och tjänster är alla delar av samma politik och man kan inte tro att vi ska ha ett gott anseende i världen om vi stänger ner Sveriges gräns och möjligheten för utrikesfödda att komma till vårt land. Tänk om USA stängde ner gränsen för svenska företags produkter?

Vi vill ju inte heller att de över 500 000 svenskar som idag arbetar och bor ute i världen ska misskrediteras i de länder man är ute och jobbar i. Tack vare det så kommer det också nya impulser till Sverige och tillsammans utvecklar vi vårt fina land till att bli ännu bättre. Just för att vi tycker om vårt land så mycket ska vi hålla rasistiska partier utan inflytande.

Lars Beckman
Riksdagsledamot M Gävleborg