Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt snökaos väntar

Kraftigt snöfall och stormbyar skapade trafikproblem längs ostkusten på måndagen. Tusentals resenärer drabbades av förseningar på Arlanda.

Snöovädret fortsätter, men redan om några dagar kan snön vara borta i södra Sverige.
På måndagsförmiddagen var det fortfarande besvärligt i trafiken i Uppland och Roslagen. En hel del avåkningar rapporterades under natten och morgonen, men inga större olyckor inträffade. Det fanns heller inga rapporter om svårare personskador, enligt polisen i Uppsala län.


En allvarlig trafikolycka inträffade dock på E 12 i Umeå på måndagsmorgonen när två bilar kolliderade. Extrem halka rådde vid olyckstillfället. Tre personer skadades, varav en kvinna svårt, enligt polisen.Vid Örskär i Norduppland uppmättes klockan två natten till måndagen stormstyrka med 30 meter per sekund i medelvind, och orkanstyrka i byarna med 39 meter per sekund. På morgonen började vindarna att avta.
Enligt SMHI väntades snöfallet fortsätta till tisdagsmorgonen i östra Svealand.
– På Gotland kan det fortsätta att snöa kraftigt en bra bit in på tisdagen. Men redan på onsdag blir det mildare väder i Svealand och Götaland och det ser ut som det mesta av snön försvinner under slutet av veckan. Norrland får fortsatt kyligt väder, säger Eva Strandberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.


Ovädret ledde också till en del strömavbrott, framför allt längs Upplandskusten.
På Arlanda bedömer man att 6 000–7 000 resenärer har drabbats av förseningar på grund av snöovädret. Vid SAS informationsdisk stod många och väntade med kölappar i händerna.Pernilla Sivertsen, som var på väg till Östersund, var en av de drabbade.
– Jag har tenta i morgon så jag skulle sitta med några kompisar och plugga, säger hon.
Hon hade väntat sedan halv nio och tycker att informationen från flygbolaget varit dålig. Hon visste inte när planet hem till Östersund skulle avgå.
– Det är allmänt kaos här vid infodisken, men det får man väl ha överseende med, säger hon.


Informationschefen på Arlanda Jan Lindqvist tycker ändå att flygbolagen har tagit tag i informationen ordentligt.
På måndagsförmiddagen var två av tre landnings- och startbanor avstängda och bara hälften av planen kunde lyfta och landa.
– Det är tur att det här bara inträffar en till två gånger per år, säger Lindqvist som räknade med förseningar hela dagen.