Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förutsägbart amerikanskt drama

Bakom fiendelinjer, Afghanistan, 2007. Hetsad av talibaner höjer amerikanske soldaten Sam Cahill (Tobey Maguire) järnröret mot sin väns huvud.

Samtidigt, hemma på en solig bakgård i USA, bygger hans bror Tommy (Jake Gyllenhaal) snögubbar med de numera faderlösa döttrarna.

När prisbelönta regissören Jim Sheridan gör en Hollywoodversion av danska Susanne Biers gripande drama ”Bröder” flyttar han historien till en amerikansk småstad, där familjefadern Sam Cahill åker till krigets Afghanistan. Han förklaras död efter att hans helikopter skjutits ned i fiendeland och hemma tar hans bror Tommy – nyss utsläppt från fängelse – sig samman och stöttar hans familj. Ganska snart uppstår känslor mellan änkan Grace (Natalie Portman) och Tommy.

Men det är när Sam hittas levande och – plågad av krigets fasor – skickas hem, som dramat får en än mer obehaglig vändning.

Tobey Maguire är briljant i porträttet av en man som dör en själslig död för sitt land. Jake Gyllenhaal är också han övertygande i rollen av en hjärtlig buse som går och blir familjeman.

Annars är ”Brothers”, med vibrerande rockmelodier i horisonten och scenografiska toner av ett urblekt fotografi, ett typiskt amerikanskt drama.

Finstämt, om än lite förutsägbart.

Victor Johansson/TT Spektra