Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdulai klar för GIF

Zakaria Abdulai är klar för Gefle IF.

Direkt efter 2–2-matchen mot Assyriska skrev mittfältaren på ett flerårskontrakt – och därmed har Pelle Olsson plötsligt ett riktigt vasst vapen på hörnor numera.

Annons

GIF hade sedan tidigare fyra centrala mittfältare i Yussif Chibsah, Marcus Hansson, Suad Gruda och Bernhard Nyström, men i och med att Hansson ibland använts som mittback fanns en liten lucka att fylla.

Så dök plötsligt Zakaria Abdulai upp, efter ett tips från förre Djurgårdsbossen Bosse Andersson och rekommendationer från landsmannen Chibsah, och efter ett par veckors träning och två matcher blev han klar för klubben i går. Trots att GIF egentligen värvat färdigt.

– Vi skulle ha klarat oss med de spelare vi hade, men när möjligheten dök upp tittade vi till helheten. Och när han visade sig vara så pass bra ville vi ha honom till oss, berättar tränaren och sportchefen Pelle Olsson, som inte avslöjar exakt hur långt kontraktet är.

Abdulai kommer närmast från Tudu Mighty Jets i Ghanas högsta liga, men han var utlånad därifrån till Eleven Wise i andraligan. Trots matchoträning – enligt Olsson hade han inte spelat sedan i oktober innan han kom till GIF – har 21-åringen imponerat.

– Han har bra fysik och har bra spelförståelse åt båda håll, och dessutom är han en bra leverantör på fasta situationer vilket vi såg i dag. Och med tanke på hur lite han spelat på slutet finns det mer att hämta ut, säger Olsson.

I träningsmatchen mot Assyriska, som slutade 2–2, var det Abdulais välriktade hörnor som var det mest spännande med hemmaögon sett. GIF har ju som bekant inte haft någon större lycka i just den detaljen under tidigare allsvenska säsonger, men med ghananens vänsterfot blev det både en jättechans för Daniel Bernhardsson i femte minuten och därefter ett mål från Mikael Dahlbergs panna till 1–1 i den 16:e.

– Hörnor är en specialitet, medger Abdulai, som slog ytterligare ett par bra sådana – alla från höger eftersom Jonas Lantto tog hand om vänsterhörnorna.

Sin insats totalt bedömer han som ”okej”.

– Det gäller bara att jag kommer in i lagets spelsystem, säger han.

GIF gjorde även 2–1 när Jakob Orlov stötte in Jonas Lanttos inspel efter en halvtimme, men hade stora bekymmer med ett bollskickligt och meriterat Assyriska som kommer att tillhöra favoriterna i superettan i år.

Hars Laitinen var matchens stora förgrundsfigur, han sköt in 0–1 på en ruggig frispark, ribba in, och det var ytterligare en frispark i ribban från hans sida som ledde till Jones Kusi Asares kvittering till 2–2 i andra halvlek. Dessutom hade han en tredje ribbträff.

– Vi släppte till fler chanser än i våra tidigare matcher, men vi ska ha klart för oss att vi möter ett väldigt bra lag, säger Pelle Olsson, som berömde sitt lag för krigarinsatsen.

GIF har fortfarande bara förlorat en match under försäsongen, mot Hammarby i Norrtälje (0–1). Bortsett från att reserverna ska luftas i ett par matcher återstår nu bara söndagens genrep mot GIF Sundsvall av årets försäsong.

Mer läsning

Annons