Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig har så få sett GIF spela så bra

Annons

Fotbollskrönikan tisdag

Det kom 3 055 åskådare till Strömvallen.

Jag vet att jag lovat att inte skriva om publiksiffrorna – det händer ju så mycket annat spännande i Gävle på måndagskvällarna, hela tiden faktiskt, överallt, det är knappt man hinner med att leva – som den här säsongen utvecklats enligt följande:

5 196...4 490...3 508...3 055.

Men jag vågar inte tänka på vad som händer om GIF slår till och vinner mot IFK Göteborg på torsdag.

I alla fall, så här är det:

Aldrig har så få sett Gefle IF spela så bra och inleda allsvenskan så imponerande.

Tabellraden var inför matchen likadan ur alla synvinklar. En seger, fyra oavgjorda matcher, en förlust – 4–4 i målskillnad.

90 minuter senare var GIF på plus i allsvenskan.

2–0 gav första segern på hemmaplan den här säsongen – och den kom lika vältajmad som Jonas Lanttos nick i 40:e minuten.

2–0 mot Örebro, ett lag som låg före i tabellen, skickade GIF in i mittskiktet av allsvenskan. Trepoängare gör sånt i tabeller.

GIF:s måltorka blev 275 minuter lång. Från Hasse Berggrens ledningsmål mot Elfsborg i 20:e – fram till Hasses passning till Amadou Jawo och ledningsmålet mot Örebro i 25:e.

Sedan kom Lanttos snygga nickmål och 2–0 redan före paus.

Det var vad som behövdes för att slå ett Örebro som till slut nästan bara var tränaren Sixten Boströms påmanande, förbannande, ursinniga röst.

På planen kvävde GIF det mesta. Det är därför laget bara förlorat en match den här säsongen – och det var det där målet på övertid som vi helst vill glömma.

För så här gick det till, i korthet:

Monstertrucken parkerades där den skulle framför Hugosson, och så var det stängt i mitten. Att Örbro har Kim Olsson, en värsting i luften och att man fyllde på med fyrtornet Bertin Ze i slutet av matchen spelade heller ingen roll.

Hugosson var lugn, Theorin perfekt och Omar Jawo rent lysande – verkligen.

Sedan gjorde GIF resten rätt också. Örebro har ett giftigt ytterspel, men Bernhardsson raderade bort Roni Porokara och Andreas Dahlén avväpnade Eric Bassombeng.

Fotbollsdefensiv som skön konst, signerad den lokala konstnären Per-Urban. Nollan har hållit bakom Hugosson i tre raka matcher – ända sedan Anders Svenssons frisparksmål.

Att det sedan smällde till framåt var det som lyfte matchen och GIF i tabellen.

Yussif Chibsah har läst på i varenda manuell i GIF:s spelidé, och presterade en mycket bra insats som inre mittfältare. Han vann dueller, plockade åt sig andrabollar, nådde högst, och nu kommer det – han valde snabba, smarta passningar som satt där de skulle och var vägvinnande.

Yannick Bapupa hade hand om den andra inre mittfältsrollen, och även om det återstår en del frågetecken kring hans säsongsinledning, fanns det en dos kollektiv kreativitet i GIF:s mitt nu. Bapupa fick sedan kliva av efter paus – men Johannes Ericsson är alltid nånstans i närheten och beredd att hoppa in och nu stod det ju dessutom 2–0.

Jonas Lantto. Behöver jag skriva något om Jonas Lantto? Det gör väl alla andra? Att han i säsongens sjunde match fick göra sitt första mål och bli förste spelare som inte heter Berggren eller Jawo att hitta rätt i GIF var välförtjänt.

Som han springer och som han sliter.

IFK Göteborg nästa på nya Gamla Ullevi på torsdag. Ett Göteborg som fick ge sig mot Elfsborg i går och som bara ligger två poäng före GIF i tabellen.

Mer läsning

Annons