Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsvenska tränarna: Därför hänger GIF alltid kvar

I går hölls den traditionsenliga upptaktsträffen inför allsvenskan, denna gång i en jättekonferenslokal i nya Swedbank stadion i Malmö.

Lika traditionsenligt trodde över en tredjedel av deltagarna, 36 procent, att Gefle IF åker ur.

Sporten frågade de övriga tränarna varför GIF gång på gång klarar sig kvar trots att laget alltid är nederlagstippat.

Annons

Andreas Alm, AIK:

– Gefle har en tydlig idé om vad man vill göra och arbetar hårt på det. Det gör att man lyckas år efter år.

Carlos Banda, Djurgården:

– GIF är ett lag som varje år är en dark horse. Pelle står för kontinuitet, det är en viktig del i framgången. Klubben blir av med spelare varje år, men har uppenbarligen en bra scouting.

Roland Nilsson, Malmö:

– GIF har varit i den här situationen förut och drabbas inte av panik på något sätt. Man kan helt enkelt hantera det för att man gjort det förr.

Conny Karlsson, Helsingborg:

– Per och kompani har en väldigt tydlig spelidé och det gör det lätt att integrera spelare. Alexander Gerndt är ju inte den förste anfallare dom fått fram och sålt heller, vilken blir näste man i raden? Dom bryr sig inte om ifall de blir kritiserade, och det ska dom inte göra heller.

Peter Gerhardsson, BK Häcken:

– GIF har en kontinuitet och gör det på sitt eget sätt – när de tar in nya spelare är det lätt att få in dem i kulturen. Det är också lätt att scouta spelare eftersom man vet exakt vad man vill ha. Jag tror inte att GIF skulle komma högre upp i tabellen med nån annan tränare.

Jonas Olsson, IFK Göteborg:

– Gefle har rutin från att spela i allsvenskan. Pelle vet vad som krävs för att lyckas hänga kvar år efter år. Det dom gjorde i fjol höst gör att det kan bära långt i år.

Alexander Axén, Gais:

– Dels beror det på okunniga experter. Dels har klubben en väldigt kompetent person i Pelle Olsson. Han får fram det bästa ur varje spelare trots ringa resurser.

Tom Prahl, Trelleborg:

– Det beror på den kontinuitet och tydliga idé som Gefle har i sitt sätt att spela. Starkt att hela tiden tappa de bästa och alltid reda ut det. Det är ju Pelle som satt sin prägel på laget.

Peter Swärdh, Mjällby:

– Det handlar om ett skickligt ledarskap och på egna realistiska flrväntningar på sin egen prestation. Gefle har också en stark förmåga att få fram nya offensiva spelare hela tiden.

Janne Andersson, Norrköping:

– Det beror på att dom är tillräckligt bra och tar de poäng de behöver! Dom får jobba relativt ostört och ställs inte inför några direkta krav utifrån.

Sixten Boström, Örebro:

– GIF har en väldigt klar spelidé och samlar på det viset ihop tillräckligt med poäng. Jag uppskattar det väldigt mycket, det dom gör. Kanske kan konceptet utvecklas ytterligare, men det är förstås en resursfråga.

Magnus Haglund, Elfsborg:

– Gefle har en god organisation. Pelle är ambitiös och gör ett fullgott tränarjobb. Därför hänger dom kvar.

Josep Clotet Ruiz, Halmstad:

– Allt det dom gör är det kvalitet i och det ger resultat. Jag har stor respekt för Pelle, men för en klubb som Gefle handlar det om att se realistiskt på verkligheten så för dem är en placering topp tio lika värdefullt som ett SM-guld för ett förväntat topplag.

Nanne Bergstrand, Kalmar:

– Kanske är det just därför att Gefle alltid är nederlagstippat som dom klarar sig varje år. Dom accepterar sin situation och anpassar sig efter den. Sedan är laget väldigt bra organiserat också.

Özcan Melkemichel, Syrianska:

– Som Pelle själv varit inne på har man en bra organisation i spelet och är disciplinerade. Sedan är jag imponerad av att Gefle hela tiden tar fram talanger som Oremo, Gerndt och nu senast Orlov. GIF är ett väldigt svårspelat lag.

Mer läsning

Annons