Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtvidlegendaren tror på Gefle IF

Superettan närmar sig – då får Gefle IF stöd från oväntat håll.

Expertkommentatorn Ralf Edström tippar nämligen emot sitt kära Åtvidaberg i bottenstriden.

– Jag tror att Gefle grejar en kvalplats, säger han.

Annons

Ralf Edström var en av de stora stjärnorna när Åtvidaberg tog sitt första SM-guld 1972, och den som såg tv-bilderna från matchen i höstas när östgötarna blev klara för allsvenskan igen vet att 58-åringen har hjärta för klubben. Ett stort sådant.

Nu för tiden är Edström en av landets mest rutinerade och respekterade fotbollstyckare efter många år i Radiosportens tjänst. Han säger alltid vad han tycker – även om det innebär att Åtvidaberg hamnar i skottgluggen.

När Sporten ringer upp för att få åsikter om bottenstriden är han full av åsikter.

AIK kommer att greja sitt, det är Edström helt övertygad om. Och Brommapojkarna åker ur, det är han också på det klara med.

– Då står det mellan Åtvidaberg och Gefle IF om kvalplatsen. Om jag inte väljer att tippa med hjärtat tror jag att Gefle grejar det, säger han.

Resultaten i går gick GIF:s väg till stor del. På Grimsta IP förlorade Brommapojkarna med 1–2 mot IFK Göteborg efter ett sent mål av William Atashkadeh. Och på Kopparvallen fick Åtvidaberg bara 0–0 mot Häcken – som kunde ha varit 0–1 om inte Paulinho tvivelaktigt vinkats av för offside i 90:e minuten.

Ralf Edström målar upp ett tänkbart scenario där GIF tar fyra poäng i sina två kommande hemmamatcher medan Åtvidaberg kammar noll i de tuffa bortamatcherna mot Helsingborg och Mjällby.

– Då blir det en målskillnadsaffär och där ligger Gefle lite bättre till.

Inför årets säsong var GIF för första gången inte en nedstigningskandidat. Vad är det som har gått fel?

– För det första släpper de ju en jävla massa spelare jämt. Och i år har de inte lyckats lika bra i rekryteringen, de har ju varit fantastiska på att hitta spelare tidigare.

– Sedan har de legat långt nere några gånger tidigare, till slut riskerar man att hamna där de ligger nu.

Sålde de sin allsvenska plats när de sålde Alexander Gerndt?

– Nu är det inte klart att de åker ur än, men om de gör det är det till stor del på grund av att de sålde Gerndt. Det påverkar förstås väldigt mycket.

Ralf Edström har synpunkter även på att GIF värvade Mikael Dahlberg – den landslagsmeriterade anfallaren som numera får besk kritik som central mittfältare.

– Han ska naturligtvis vara forward. Det var ett enormt hattande i Djurgården där han spelade både anfallare, mittfältare och back, och där blev hans självförtroende rejält sargat. Det borde GIF ha vetat om, och så skolar de om honom till mittfältare. Det är lite dåligt gjort av dem, säger Edström.

Som alltså tror på en kvalfylld höst för GIF – trots allt.

Mer läsning

Annons