Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bååth: "Stort att få jubla med klacken"

/

Någon gång ska vara den första.
Och nu har det hänt – Gefle IF har vunnit en allsvensk fotbollsmatch på Olympia i Helsingborg.
– Jätteskönt, och stort att få jubla med vår egen klack efteråt, säger mittfältaren Anders Bååth efter 2–1-segern.

Annons

Den nya ståplatsläktaren på Olympias södra kortsida invigdes, Helsingborgs egen motsvarighet till Borussia Dortmunds Süd-Tribune är det tänkt. På motsatt sida stod ett drygt tiotal tillresta GIF-supportrar tappert och huttrade i regnet.

Det var där festen var. Vem hade gissat det på förhand?

Med 13 matcher spelade genom världshistorien hade GIF aldrig vunnit på mardrömsarenan Olympia.

Men GIF, som släppt in mål så fort domaren visslat i gång de senaste bortamatcherna, stod upp på ett helt annat sätt den här gången. Med Anders Bååth tillbaka i startelvan, en härförare på mitten, dominerade faktiskt Gefle den första halvleken, och traskade ut till halvtidsvilan med 6–1 i avslut på mål och 2–0 på resultattavlan.

Helt rättvist dessutom, efter ett mål av Johan Bertilsson – och ett annat, ett helt annat, av Johan Oremo. Han bombade in en frispark i krysset som Helsingborgsmålvakten Pär Hansson aldrig såg röken av.

Publiken på Olympia muttrade hela vägen ut i korvkön och tillbaka, men den som skulle ge dem hoppet tillbaka var Mikael Dahlberg, som bytte av Jordan Larsson i paus och fick fart på hemmalaget.

– När man såg att han och Robin Simovic skulle spela i andra halvlek kunde man gissa hur det skulle se ut. Det var väldigt många långa bollar som de skulle binda fast och det är de duktiga på. Vi ville stå upp och få samma press, men bytet gjorde att vi var tvungna att falla ner och kämpa, säger Anders Bååth.

GIF-tränaren Roger Sandberg hade planen klar i huvudet redan när han såg Dahlberg jogga in till den andra halvleken, och efter Helsingborgs reduceringsmål i den 67:e minuten svarade han med att skicka in Ilir Berisha som en tredje mittback.

– Jag är glad att vi lyckas reda ut det, och att ändringen vi gör får effekt. Deras stora anfallare skapade problem för oss, men med tur och skicklighet lyckades vi hålla undan, säger Sandberg.

Ja, och hur känns det att vara historisk?

– Det känns inget speciellt, det var tre poäng som var det viktiga. Och att vi kunde göra det med den bakgrunden vi haft på bortaplan i år, och dessutom på gräs mot ett erkänt duktigt hemmalag som inte förlorat här ännu. Det gör prestationen ännu större.

– Men vi kände redan i fjol att vi gjorde en bra match här nere och att det inte var omöjligt.

Spöket på Olympia har jagats bort, och Anders Bååth passade på att hylla den tappra GIF-klacken.

– Det är stort att de åker 70 mil för att stötta oss och att vi får jubla med dom efteråt. Sen är det klart att de får svårt att överrösta hemmaklacken.

Men jublar bäst som jublar sist.

Mer läsning

Annons