Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berggren är allsvenskans meste målgörare

Han har alltid gjort mål.
Som en röd tråd genom Hasse Berggrens fotbollsliv från Norrsundet, Hamrånge, Gefle IF, Hammarby, Haugesund, Elfsborg, Häcken och Gefle IF igen har förmågan att göra mål alltid funnits med.
GIF förfogar över den nu aktive allsvenska fotbollsspelaren som gjort flest mål i högsta serien.

Annons

– Jo, det visste jag nog. Men det här var intressant statistik, säger Hasse när han studerar siffrorna lite noggrannare.

77 gånger har 36-åringen jublat över en allsvensk fullträff under de drygt tio åren han funits på den högsta nationella nivån. Ett målsnitt som kända landslagsnamn och målgörare som Mattias Jonsson, Stefan Selakovic och Marcus Allbäck inte når upp i...

Med sina två mål på lika många matcher den här allsvenska starten har han drygat ut ledningen till Djurgårdens Mattias Jonsson som nu är 13 mål efter på 64 fullträffar.

– Hmm, 23 kvar till 100. Få se – det blir 12 till den här säsongen och så elva kvar till nästa år, säger Hasse och spricker upp i ett stort leende.

Det är klart att upp till alla tiders allsvenska målskytt Sven Jonasson från Elfsborg (1927-47) på 252 mål är det en bit. Men 100-klubben inehåller en exklusiv skara där det inte finns så många namn med från modern fotbollstid.

– Jag vet att när jag kom till Häcken och pratade med Reine Almqvist så berättade han att han kom upp i 99. Men för att vara allvarlig har jag inga tankar på hur många fler mål det blir. Det är roligt att bidra och visst är det viktigt för ett lag att ha någon som kan leverera, säger Hasse.

Förutom de 77 allsvenska fullträffarna ska det läggas till 11 i Tippeligan i Norge för Haugesund, dessutom 14 i norska divsion 1 och en bit över 30 mål för GIF i dåvarande division 1 här. Då är vi en bra bit över 100 seniormål på elitnivå...

– Jag har alltid gjort mycket mål och har ett bra snitt. Det har väl inte direkt varit någon säsong där det tagit tvärstopp. Det lossnade ju till slut ifjol också, säger Hasse som gjorde sitt första allsvenska mål för GIF i fjärde omgången mot Helsingborg men sedan fick vänta till den tolfte omgången på det andra.

Nu har upptakten varit lysande. Skadefrånvaron och en riktigt bra försäsongsträning är Hasses egen förklaring.

– Det är inte alltid jätteroligt att pallra sig iväg till träningarna. Det är ju matcherna, att få åka till Stockholm och möta Djurgården eller Hammarby som gör att det är värt allting. Det är nu det är som roligast. Men samtidigt vet jag att jag måste genomlida en hård träning för att jag ska hänga med på den nivån jag vill.

Så nu tar han en säsong i taget. Kanske till och med en match i taget. I så fall är det just Djurgården på Stockholms Stadion som är nästa uppgift i kväll.

– Det kommer att bli en helt annan, mycket mer fysisk fotboll, än i de två första matcherna mot Kalmar och Hammarby. Men vi har fått en jättebra start och det känns att vi är tryggare än ifjol då vi kanske blev lite för naiva och hade fel självbild.

Fyra poäng på två matcher ger bra självförtroende och vissheten att förfoga över allsvenskans vanaste målskytt är väl inte heller fel...

Mer läsning

Annons