Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berishas hyllning till Grip: "Som en levande bok"

/
  • Gefle IF:s nya mittbackar Ilir Berisha och Martin Rauschenberg trixar på Strömvallen. Båda har redan funnit sig väl tillrätta i klubben.

En av de två matcherna han startade förra året var borta mot Gefle IF.
I samma veva gjorde Ilir Berisha sin första landskamp med Kosovo – som slutade med en historisk 1–0-seger mot Oman.
Här ger 23-åringen sin hyllning till Tord Grip, rådgivare för Kosovos landslag.
– Han är som en levande bok, säger GIF:s nye mittback.

Annons

Nyligen visades dokumentären "Ur Svennis skugga" i SVT, där Tom Alandh porträtterade Sven-Göran Erikssons tidigare vapendragare Tord Grip.

Halvvägs in i den en timme långa dokumentären fick Kosovos landslag, där Tord Grip sedan en tid tillbaka är rådgivare, utrymme.

SE TV-intervjun med Berisha här.

Gefle IF:s kosovoalbanske mittback Ilir Berisha, som de tre senaste säsongerna har spelat hos allsvenska kollegan Örebro SK, dök upp vid några tillfällen där han bland annat kramades om av Tord Grip efter Kosovos allra första seger i en landskamp.

I början på september slogs Oman tillbaka med 1–0 i Kosovos huvudstad Pristina, där Berisha föddes sommaren 1991 i dåvarande Jugoslavien.

Efter den historiska triumfen var det starka glädjescener både på planen och på läktarplats – och i spelarbussen hyllades Ilir Berisha med en egen sång.

– Det var en stor upplevelse så klart, med all publik, och det var dessutom min första landskamp. Jag skulle ha varit med tidigare, men var skadad. Dessutom var det på den arenan jag började spela fotboll i Kosovo. Det var landslagets första seger och givetvis gav det både mig och hela laget mycket självförtroende, säger Ilir Berisha och fortsätter:

– När domaren blåste av var det bara glädje. Det är så många människor som gillar fotboll och det var mycket känslor efter den där segern, det var stort för alla.

Berisha har god kontakt med Tord Grip – och Ilir Berisha har sett SVT-dokumentären om honom.

– Det var en jäkligt intressant dokumentär. Tord Grip är ett stort namn, han är som en levande bok och jag har stor respekt för honom. Han vet mycket om fotboll och lever för fotbollen, och han analyserar allt in i minsta detalj. Han gör ett riktigt bra jobb och har bra koll på alla spelare, och han är en trevlig kille, säger Ilir Berisha.

För Berisha gav segern mot Oman en viktig skjuts framåt – då han under sin tredje raka säsong i Örebro SK inte hade fått särskilt mycket speltid.

Han startade i två matcher, varav den ena var i 2–1-segern borta mot Gefle IF i slutet på september.

– Jag fick värdefull erfarenhet och självförtroendet kom tillbaka efter den där landskampen mot Oman. Det var kul att få tempo i sig och landskampen var jäkligt stor för mig, säger Berisha, som känner att han har förbundskaptenen Albert Bunjakis förtroende.

Förra veckan spelade han ytterligare två matcher med Kosovo, strax efter att han hade skrivit på ett tvåårskontrakt med Gefle IF. Mot Werder Bremen blev det förlust med 0–2 och mot Eintracht Frankfurt blev det mållöst.

– Innan de här matcherna hade jag spelat två landskamper med Kosovo och då fick jag spela hela tiden. Nu blev det ungefär 75 minuter i båda matcherna och det kändes bra. Vi gjorde två fantastiskt bra matcher, säger Berisha och fortsätter:

– Det känns bra att Bunjaki räknar med mig, och det är klart att man vill jobba ännu hårdare när man vet att man är aktuell. Samtidigt är konkurrensen i mittförsvaret tuff, vilket bara är roligt.

Berisha kom till Sverige 2012 då han gjorde sin första säsong i Örebro. Innan dess hade han bott i Tyskland i tio år fram till 2002, då han återvände till Kosovo.

I juni 1999 efter Natos bombningar av Serbien tog Kosovokriget slut. 2008 förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien, men något medlemskap i Fifa har Kosovo ännu inte beviljats. Däremot tillåter Fifa sedan maj 2012 sina medlemsländer att spela vänskapsmatcher mot Kosovo.

Första vänskapslandskampen spelades den 5 mars 2014, då det blev 0–0 mot Haiti.

– Jag har hört en del rykten om att det är ganska nära att vi ska komma in i Fifa. Basket och de andra största sporterna har accepterats i motsvarande organisation och nu är det bara fotbollen kvar. Jag tror inte att det ska ta så lång tid och till VM-kvalet 2016 hoppas jag att vi är med. Det skulle vara jäkligt kul att börja spela riktiga tävlingsmatcher. Kvalitén finns verkligen, men det är bara att vänta och se hur det blir, säger Ilir Berisha, som gjorde sin första träning med Gefle IF under tisdagen.

– Det kändes bra. Jag har ju mött dom här spelarna i allsvenskan och känner flera av dom. Det känns roligt att ha bytt miljö nu och jag ser fram emot att lära känna grabbarna lite närmare, både på och utanför fotbollsplanen.

Vilka är dina styrkor?

– Jag är en spelande back som gillar att driva framåt med bollen. Jag är också duellstark.

Hur ser du på konkurrensen i mittförsvaret?

– Just nu är vi tre stycken där, och det är hård konkurrens. Men jag tycker det är bättre med konkurrens än utan. Då kan man höja sig som spelare.

Kommer du att spela till dig en startplats?

– Jag ska jobba så hårt jag kan, jag vill verkligen spela och göra det bästa för laget.

Ilir Berisha är inte den enda nya spelaren i mittförsvaret. I slutet på januari skrev Martin Rauschenberg på ett treårskontrakt med GIF – och därmed blir han den första dansken i GIF som kommer att spela i allsvenskan.

Det är mycket som talar för just det, att han kommer att starta ihop med lagkaptenen David Fällman i premiären borta mot Falkenberg på söndag.

– Jag hoppas det, och jag tror att jag kommer att göra bra ifrån mig i Gefle, säger Rauschenberg.

Förra säsongen i isländska Stjarnan blev en succé med ligaseger och avancemang i Europa League där det tog stopp i play off-rundan mot Inter – och Rauschenberg har tagit med sig den positiva känslan.

– Jag kände ändå att det var viktigt att komma till ett nytt ställe, och jag känner mig redan som hemma. Även utanför planen känner jag mig trygg, vilket är en viktig del för att kunna prestera så bra som möjligt på planen. Jag är riktigt nöjd hittills.

Beskriv dig själv som mittback.

– Jag är en ledare på planen. Jag hörs mycket, jag gillar att kommunicera och jag är rätt bra med bollen.

Hörs du mer än Fällman?

– Ja, det gör jag (skratt). Vi kompletterar varandra bra.

Mer läsning

Annons