Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernhardsson har sänkt IFK förut

I princip vilket annat motstånd som helst än IFK Göteborg borta hade varit att föredra i Gefle IF:s ödematch på söndag.

I alla fall om statistik är någonting att lägga in i värderingarna.

– Visst, vi har haft svårt mot IFK – men vi har aldrig mött dom under såna här förutsättningar heller, säger Daniel Bernhardsson.

Annons

Det var fem år sedan GIF vann mot Göteborg på bortaplan, det var fyra år sedan GIF gjorde mål mot Göteborg på bortaplan och det var fyra år sedan GIF över huvud taget gjorde mål mot Göteborg i allsvenskan...

– Är det så? Jaha, men det där är historia nu. Vi ska spela för våran existens i högsta serien medan IFK Göteborg inte har någonting att spela för. Vi vet självklart att det kommer att bli stentufft och det är ett gäng proffs i IFK som säkert vill vinna alla matcher men det s-k-a märkas att det är vi som har motivationen, säger GIF:s lagkapten.

Han kan ju dessutom ta och dra historien om hur det känns att både vinna och göra mål på Ullevi mot Blåvitt. Bernhardsson tillsammans med Mattias Hugosson och Daniel Westlin är de enda från dagens GIF-lag som var med för fem år sedan. Plus tränaren Pelle Olsson då.

– Det var en megasensation när vi vann mot dom den gången. Jag kom ihåg att det kallades en av allsvenskans största skrällar någonsin.

Det var den 20 juli 2005 som Bernhardsson nickade in målet som gav GIF den enda trepoängare som laget hittills tagit mot IFK på västkusten.

– Jag kom inte ihåg så mycket av själva matchen. Men målet minns jag naturligtvis. Jag fick själv en frispark långt ute på ena kanten och Andreas Revahl slog in bollen som jag mötte och kunde styra in med huvudet.

Även 2006 blev det en seger. Men då på Strömvallen med matchens enda mål som gjordes av Rene Makondele. Samma man som gjorde GIF:s senaste allsvenska mål bort mot Göteborg – också det säsongen 2006.

Men sedan har det varit stopp. Tvärstopp...

Sex raka förluster följdes upp av 0–0 hemma i våras och inga GIF-mål har noterats under hela den perioden. Vi räknar då inte in det mål Amadou Jawo gjorde i en cupmatch för några år sedan.

– Det har väl inte varit en favoritmotståndare för oss. Vi har spöat i princip alla andra storlag några gånger de senaste åren men IFK har varit en skräck. Dels har dom passat oss illa med några snabba och rappa anfallare och så har dom ju varit ett lag som slagits i toppen hela tiden, säger Bernhardsson.

Men han lovar att alla dom tankarna är borta nu. Alla vet vad som gäller på söndag och GIF ska utnyttja favören av att vara motiverade till tänderna. IFK har bara äran att spela för.

– Det gör ingenting om det är skitväder och planen är dålig. Vi är otroligt laddade, vet vilket jättejobb som krävs och tycker förhoppningsvis IFK-spelarna att det inte är så roligt. Nu ska vi ta den chans vi fick sedan Mjällby spöade Åtvidaberg.

GIF kommer också till matchen med två raka matcher utan förlust. Det avstamp som gjordes tre matcher före slutet som skulle ge en kvalplats lever fortfarande. Sju poäng skulle räcka och med seger på söndag är saken klar.

– Vi har ju allting i egna händer vilken är en fördel. Vi vet att om vi vinner så spelar det ingen roll vad Åtvidaberg gör – för jag tror inte dom vinner mot AIK med sex mål mer än vi gör. Visst har vi en stor uppgift framför oss, men det ska gå, säger Bernhardsson.

Mer läsning

Annons