Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borta bra, hemma sämst för GIF

Sist i tabellen och seriens sämsta hemmalag. Då ser läget allt annat än ljust ut för Gefle IF.

– Vi har fortfarande allt i egna händer, säger ­lagkaptenen Daniel ­Bernhardsson.

Annons

Brommapojkarna spelade 2–2 mot Elfsborg i går. Därför är Gefle IF ny jumbo i allsvenskan inför kvällens hemmamatch mot Halmstad.

Men ska man någon gång prata om en så kallad sexpoängsmatch så är det nu. Och det finns faktiskt en del som talar för Gefle i kväll – trots utgångsläget.

Se här bara:

4 GIF har vunnit de tre senaste årens möten med Halmstad på Strömvallen.

4 Kvällens gäster är allsvenskans sämsta bortalag och har bara en seger och totalt sex poäng. Den enda vinsten kom mot AIK 14 april.

4 Om GIF vinner klättrar man minst tre placeringar i tabellen och går förbi bland annat Halmstad på bättre målskillnad.

Fast å andra sidan kan man vända på resonemanget och konstatera att Gefle IF, visserligen hårfint jämte Åtvidaberg, är allsvenskans sämsta hemmalag med bara tre vinster på Strömvallen.

Ändå är det just på grund av hemmaplan som GIF ser sin chans att svinga sig upp över strecken i kväll – åtminstone enligt lagkaptenen Daniel Bernhardsson.

– Vi ska gå ut med full kraft och lägga fokus på anfallsspelet. Vi ska försöka hitta frenesi och ta initiativet i matchen och spela som vi gjorde mot BP.

Då vann GIF välbehövligt med 2–0, men det följdes snabbt upp av en tung 1–3-förlust borta mot Örebro i onsdags.

– Vi är inte nöjda med den matchen. Men det gäller att vara positiv, vi vet vad vi kan men inte haft flytet. Särskilt inte här hemma.

• Vad kan du med all din erfarenhet bidra med?

– Att pusha på de andra och skapa en positiv stämning i laget.

Daniel Bernhardsson har spelat nästan alla matcher GIF gjort sedan man tog steget upp 2005. Läget har varit pressat förr, men han erkänner själv att så här illa har det aldrig sett ut tidigare.

– Nej, vi har ju aldrig varit så här nära. Men det gäller att vara kall i den här situationen. Vi har sex matcher kvar att spela och ska ta vara på den möjlighet som vi har då vi möter flera av de andra lagen runt oss. Än så länge behöver ingen hjälp av andra resultat för att fixa det.

– Vi har satt upp en miniserie på sex lag där det finns tre bra platser, två dåliga och en mittemellan. Och vi ska göra allt för att undvika de två sista sämsta platserna.

Bernhardsson har gott minne och vet att Gefle vunnit de tre senaste årens hemmamatcher mot Halmstad. I fjol var det till exempel Daniel ”Sulan” Westlin som avgjorde – också det en höstmatch – med matchens enda mål.

– Då fick vi väl stopp på en lång förlustsvit i september (fem raka förluster och 0–14 i målskillnad), funderar Bernhardsson när han tänker tillbaka.

– Men vi har inte pratat något om att vi har bra statistik mot dem här hemma. Men det är ju bra att det talar för oss i alla fall, menar han.

Mer läsning

Annons