Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytet: Gefle lånar ut anfallaren – får tillbaka 17-årig supertalang

Tshutshu Tshakasua har fått sparsamt med speltid under säsongen. Nu lånas stortalangen ut till Sandviken. I utbyte får Gefle 17-årige York Rafael på lån resten av säsongen.
– Den här typen av lösningar är vi alltid öppna för, säger GIF:s tränare Thomas Andersson.

Annons

York Rafael och Tshutshu Tshakasua byter förening – denna säsong ut.

Efter en lovande fjolårssäsong med tio framträdanden i A-laget och ett mål spåddes Tshutshu Tshakasua få sitt stora genombrott i år.

Istället har 19-åringen fått sparsamt med speltid under Roger Sandberg i våras och Thomas Andersson nu. Sammanlagt har det endast blivit tre inhopp i Allsvenskan denna säsong.

Därför lånas Tshutshu Tshakasua ut till Sandviken i division 2. I motsatt riktning går supertalangen York Rafael som provspelat med AIK och jagats av Premier League-laget Southampton.

GIF-tränaren Thomas Andersson menar att GIF alltid är öppna för lösningar att låna ut unga spelare.

– Vi har gjort så tidigare också. I fjol lånade vi till exempel ut Christoffer Aspgren till Piteå i några matcher.

Vad är tanken med att låna in York Rafael från SIF?

– York är en talangfull spelare. Vi ser honom som yttermittfältare till vänster och det är ju bland annat på den positionen som Tshutshu konkurrerat, säger Thomas Andersson.

Kan han få speltid?

– Finns inget som är omöjligt. Är han tillräckligt bra konkurrerar han om att spela. Men till att börja med är det ju träningsmiljön hos oss som gör att han kommer att utvecklas, menar Andersson.

GIF:s sportchef Hasse Berggren säger att Tshutshu Tsakasua uttryckt en önskan om mer speltid och att Sandviken därför är ett bra alternativ för honom.

– Samtidigt lånar vi in York Raphel som är en spännande spelare och vi får chansen att se honom i vår verksamhet under hösten, säger Berggren i ett pressmeddelande.

LÄS MER: GIF-spelaren efter förlusten mot Hammarby: "Det var hemskt att se"

Sandviken, som toppar division 2 Norrland med 37 poäng på 15 matcher, ser fram emot att få användning av Tshutshu Tshakasua under höstsäsongen.

– Vi är glada över att få hit Tshutshu, det är en driven spelare och människa med höga ambitioner. Vi får in en spelare som kan användas både som forward och ytter vilket passar oss bra, säger tränare Stefan Lundin till klubbens hemsida.

Gefle IF ligger sist i allsvenskan och möter närmast Helsingborg borta på fredag. Inför den matchen prövar laget att ändra lite i träningsrytmen.

– Normalt vilar vi två dagar före match, men nu tog vi ledig i dag (tisdag) och tränar sedan onsdag och torsdag innan vi flyger till Helsingborg på fredag förmiddag, förklarar Thomas Andersson.

Gefle tränar på Testebovallens naturgräs under veckan för att komma så bra förebredda som möjligt.

LÄS MER: Stisse Åberg: Utklassade och uppätna av ett krislag – där har ni tyvärr Gefle IF:s nivå just nu

Mer läsning

Annons