Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chibsah tackar familjen för framgångarna i Gefle IF

Med matchens bägge mål ordnade Yussif Chibsah tre nya poäng till Gefle.
Och nu siktar den formstarke mittfältaren på att ta tillbaka sin förlorade landslagsplats.
– Jag hoppas självklart att få spela för Ghana igen, säger han.

Annons

Det är en lugn och avslappnad Yussif Chibsah som tillsammans med dottern Fati, 1 år, och fru Sumaiya möter upp Sporten utanför Strömvallen. Gefle IF har precis tränat ett lättare pass efter hemkomsten från Halmstad och i bagaget fanns förutom tre nya poäng efter 2–0-segern på Örjans Vall också ett lag med ett allt större självförtroende och en spelare som plötsligt börjat göra mål och avgöra matcher.

För efter tre mål på två matcher är det Gefles ghanan Yussif Chibsah alla snackar om just nu.

– Att jag fick göra mål mot Brommapojkarna här hemma var viktigt för mig. Jag har väntat och längtat efter att få göra mål i GIF.

– Ja, det verkar som att det lossnade när jag fick spräcka målnollan mot BP. Jag brukar göra fem- sex mål varje säsong, så det är klart att jag varit lite orolig över att inte fått sätta någon boll förrän nu, säger Yussif och lyfter upp dottern Fati i famnen.

Enligt Chibsah är hon en viktig orsak till hans framgångar på planen.

– Ja, hon föddes här i Gävle i fjol och är det bästa jag har, berättar Yussif stolt och menar att familjen är ett viktigt stöd.

Både den i Gävle och den som finns kvar hemma i Ghana.

– Jag ringer hem till mina föräldrar ofta, dom har kvar farmen där nere och varje december under uppehållet reser vi alltid dit.

Men Yussif Chibsah kan få resa hem till Afrika tidigare än så.

– Ja, jag hoppas ju att jag ska få chansen i landslaget igen. Vi toppar vår VM-kvalgrupp och snart är det matcher igen, berättar Chibsah som var lagkapten i OS-laget 2004 och fanns med som reserv på hemmaplan under VM i Tyskland 2006, men därefter har det varit tyst från landslagsledningen.

– Nej, inte bortglömd men vårt landslag har bytt både coach och spelsystem flera gånger de senaste åren och därför har de satsat på andra spelare i stället. Just nu är det en serb (Milovan Rajevac) som är tränare.

Och konkurrensen är förstås stor. I Ghanas landslag finns många kända namn och en av dom är Chibsahs bästa kompis, Chelseas stjärnmittfältare Michael Essien, som han har daglig kontakt med.

Men framgångarna i Gefle och allsvenskan har förstås ökat Chibsahs chanser att åter bli uttagen i landslaget. Och självklart skjuter proffsrykten också fart i takt med framgångarna.

– Jag har en agent som sköter allt sådant där. Det är bara dumt att tänka för mycket på det, det kan påverka spelet om man inte är fokuserad på den klubb man spelar i.

Chibsah, vars tvåårskontrakt med GIF löper ut i höst, erkänner dock att Pelle Olsson pratat med honom om en förlängning.

– Vi får se vad som händer. Just nu trivs jag jättebra i GIF och jag kan tänka mig att stanna något år till. Allt går också bättre nu jämfört med i fjol. Jag förstår språket mer och vårt spelsystem och taktik, förklarar 25-åringen.

– Alla spelare vet vad dom ska göra på planen och ingen spelare är viktigare än laget, säger Yussif Chibsah.

Men håll med om att just han spelade en avgörande roll mot Halmstad i alla fall.

Mer läsning

Annons