Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlén om förvandlingen: ”Det är en rätt skön känsla”

Backa ett år och skillnaden är som natt och dag.
Ett faktum som gäller såväl Gefle IF som Andreas Dahlén. GIF sladdade med åtta poäng i tabellen och vänsterbacken tyckte han inte fick tillräckligt med chanser.
– Sommaruppehållet ifjol var inte så roligt. Men det är glömt. Nu har det aldrig varit bättre och roligare att spela med GIF, säger ”Dalle”.

Annons

Samtidigt som Gefle bara vann två av de elva första allsvenska matcherna 2008 hade Dahlén svårt att ta en plats. Det var mycket in och ut i laget. När han dessutom inte skrev på något nytt kontakt utan under en period var på väg till Norge blev speltiden minimal.

– Nu med facit i hand är jag jätteglad att det blev som det blev och vi till slut kom överens om ett nytt kontrakt. Men jag tycker det ordnade upp sig redan under hösten när vi hittade tillbaka till vårt spel och jag avslutade med att starta i de nio sista matcherna. Så jag var ganska trygg inför den här säsongen.

Det visade sig vara helt rätt. Samtidigt som självförtroendet pumpats in i samma takt som poängen plockats hem har Dahlén storspelat. Både defensivt och offensivt.

– Första året jag var här tog vi totalt 34 poäng och det gick ganska bra. Men jag kan säga på en gång att den här GIF-upplagan är den absolut bästa jag har spelat i och personligen har jag nog heller aldrig varit bättre. Det är en rätt skön känsla.

Dahlén ser ut att må bra efter den sista träningen inför den elfte allsvenska omgången som för GIF:s del innebär hemmamatch mot AIK på Strömvallen. En match som GIF bara kan njuta av från en behaglig sjunde plats med dubbelt så många poäng som vid den här tiden ifjol.

Gefle är också det allsvenska lag som vid en jämförelse elva omgångar in på 2008 års tabell gått mest framåt av alla. Åtta poäng plus på förra säsongen är poängen bättre än Trelleborg och Örebro. Djurgården och Kalmar har vid en sådan jämförelse tappat mest.

Fyra GIF-segrar redan nu ska också jämföras med de sju som togs under hela fjolåret.

– Nu vinner vi ju borta också. 2–0 mot Halmstad senast var ju en perfekt genomförd match där vi förutom ett disciplinerat spel även skapar framåt. Nu ska det bli grymt roligt att möta AIK. Ett storlag hemma där det dessutom verkar bli bra väder och riktigt mycket folk på läktaren.

AIK saknar några viktiga kuggar. Bland annat den irrationella kantspringaren Martin Mutumba som är skadad.

– Men dom har ett bra lag med Özkan och Pavey på kanterna så vi får nog fullt upp ändå. Men vi har definitivt en jättechans att störa dom – vi har ju varit riktigt svårslaget hela våren.

Det är bara mot IFK Göteborg som GIF varit helt fel ute. Och då var Dahlén skadad och inte med.

– Äh, det vet jag inte om det hade någon betydelse. Göteborg är ett riktigt bra lag. Men nu känner jag ingenting av skadan och det är skönt att få spela igen. Klart jag siktar på att behålla vänsterbacksplatsen först och främst hela den här säsongen.

Kontraktet går ut efter den här säsongen och än har inga samtal om ett förnyat avtal tagits. Efter den första juli får eventuellt intresserade lag ta kontakt med Dahlén själv.

– Just nu vet jag ingenting. Vi får se vad som händer. Jag vet bara att jag trivs riktigt bra här nu.

En del av framgångarna tillskriver Dahlén också nya tränarformationen där Urban Hammar kommit in.

– Det är alltid bra med en röst till där Pelle och Urban kompletterar varandra väldigt bra. det ska bli roligt att se hur högt upp vi kan hamna den här säsongen, avslutar Dahlén.

Mer läsning

Annons