Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Gefle IF-seger smakar bäst i skuggan av jämtländsk samba

/

Det här är matchen som vi tidigare kallade Slaget om Norrland, den match som Gefle IF nästan alltid vann och absolut aldrig förlorade.
Allt det där är historia nu.

Annons

ST:s krönikör FREDRIK LINDAHL: GIF Sundsvall blir bäst i Norrland – men likt förbannat kan det bli 1–1 på Norrporten Arena

Statistik och minnen.

För det är också matchen som Fotbollssverige inte ser som något speciellt, utan bara en match bland andra i den andra allsvenska omgången och i det stora hela gömmer sig bakom den på Jämtkraft Arena samtidigt.

För Norrlandsfotbollen dansar just nu samba till jämtländska folkvisetoner efter Östersunds FK läckra entré i allsvenskan mot ett chockat Hammarby och en applåderande Stockholmspress.

Häftigt.

Det var en entré som flyttade fotbollsfokus långt åt väster, och jag hoppas det fortsätter i hemmapremiären mot AIK.

Men Östersund är Östersund och ligger längre fram i serieprogrammet för Gefle IF.

Framför allt gäller det nu för Gefle IF att markera position i allsvenskan – något som man tog alldeles för lång tid på sig att göra i premiären mot Helsingborg. Men bättre en otydlig start, och en utveckling och en prestationskurva uppåt, än ett sönderfall och baklängesmål i slutminuterna.

MISSA INTE: Här är min ranking av 2000-talets Slagen om Norrland

Det hade faktiskt Gefle IF mot Helsingborg. En svag första halvlek gav ändå bara ett baklängesmål, och att komma tillbaka och att ta poäng var viktigt.

Det jag absolut inte vill se är samma utplacering av himmelsblå koner på Norrporten Arena, en syn som var förstenande tung i premiären – och ett spel som var alldeles för långt från det Gefle IF både kan och ska klara av att prestera i allsvenskan.

Premiären är avklarad.

Slaget om Norrland är nedmonterat till en match bland andra.

En i mitt tycke perfekt match för Gefle IF, eftersom Gif Sundsvall kommer från en premiär med spets – så kan man bara se 1–1 borta mot AIK på Friends Arena.

Det är Gif Sundsvall som får vara favorit, som har hemmaplan – men jag vill se Gefle IF i sin tidiga utvecklingsfas tämja hemmalaget och återuppväcka historien.

Under 2000-talet har lagen mötts tio gånger: Gefle IF har vunnit sju matcher, två har slutat oavgjort. En, ynka en (skriver och poängterar det) har Gif Sundsvall vunnit. Den senaste, den som var betydelselös för Gefle IF.

Det var en för mycket för min smak.

Jag vill se:

...tränaren Roger Sandberg skicka ut ett energifyllt lag.

...mittbackarna Joshua Nadeau och Martin Rauschenberg växa ihop till en fransk-dansk stoppkloss.

...Anders Bååth växla upp i tempo och passningssäkerhet.

...Johan Bertilsson stolt hålla upp huvudet och dansa.

...Simon Skrabb slå knut på Sundsvalls mittbackar.

...Johan Oremo spräcka målnollan – så det är gjort också.

LÄS ÄVEN: Oremo om nya anfallspartnern: "Han är som gubben i lådan"

SE ÄVEN: Taktikexperten Andreas Dahlén visar: Så ska Gefle IF få stopp på Sundsvall

Mer läsning

Annons