Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett spännande drag av GIF

Annons

Arenan har förändrats totalt under säsongen.

Spelet har förändrats rejält under säsongen.

Nu får jag känslan av att attityden till växande utmaningar är på väg att förändras explosionsartat också i GIF.

Den nye målvakten Andreas Andersson verkar vilja dominera, inte bara sitt eget straffområde – utan Gavlevallen, Gävle, ja hela allsvenskan.

Inte uppspelt kaxigt, utan med den självklarhet som följer med ett växande självförtroende.

Att GIF plockar in en ny målvakt och signalerar att det här är en kille som kommer att stå i allsvenskan tillhör inte direkt vanligheterna.

Det är, nästan exakt, som sportchefen Hasse Berggren säger: "Vi har ju haft samma målvakt i 15 år".

Vi snackar GIF-historia då; Mattias Hugosson med bland annat 251 allsvenska matcher, och dennes ständige, långvarige skugga och sedan efterföljare Emil Hedvall.

MISSA INTE: Roger Sandberg om nye målvakten

Nu har GIF rekordsnabbt, det var faktiskt bara nån vecka sedan Sirius fick ge sig i kvalmatcherna mot Falkenberg efter bortamål, plockat upp Andreas Andersson.

En målvakt man studerat under säsongen – och verkligen ville ha.

Jag förstår det.

24-åringen, namne med en tidigare VM-kvalhjälte i forwardsroll för Sverige, rankas av bedömare som superettans främste målvakt.

Det är en målvakt som har försökt slå sig in i Elfsborg, till slut tog vägen via Sirius och superettan, och som utstrålar kraft.

TV: Se reprisen av presskonferensen

En mycket spännande värvning av GIF – och det alltså på en position som har utvecklats så spännande under 2000-talet.

Andersson tillhör den nya generationen som ingår i spelet på ett naturligt sätt; tränaren Roger Sandberg nämnde på presskonferensen Manuel Neuer, Tysklands och världens nr 1 på positionen. Han drog självklart inte rät linje till Andreas Andersson, inte så – men jag förstår ändå.

Säkerhet med fötterna, vilja och önskan att ta hand om större ytor – allt det där passar in i GIF:s matchplan som förändrats under året.

Konkurrenssituationen med nye Andreas Andersson tror jag dessutom kan plocka fram det bästa även ur Emil Hedvall.

Jag är säker på att det finns mer där, sånt som 32-åringen från Söderhamn inte har visat. Han som först satte allsvenskt rekord i att sitta på bänken med 119 matcher, och sedan faktiskt tog platsen för Hugosson innan denne klämde sig in mellan GIF-stolparna igen under sina sista matcher.

Under de här två säsongerna har Hedvall varit stabil i sina 26+30 matcher (Sasa Sjanic var inne i några matcher) – men har inte poängterat någon egen utveckling.

Värvningen av Andreas Andersson, framför näsan på fräcka nykomlingen Östersunds FK dessutom, kom alltså bara två veckor efter GIF att fyllt på i truppen med mittbacken Anton Lans.

24 år han också. Och önskan att ta plats.

Helt perfekt.

LÄS ÄVEN: GIF:s nye målvakt: "Jag är redo för allsvenskan"

Just nu ligger GIF bättre till i sitt bygge av lag än man gjort på länge. Minns när Roger Sandberg kom för två år sedan. Då hade Mattias Hugosson och Daniel Bernhardsson just lagt in om pension. Pär Asp var på väg till västkusten. Alexander Faltsetas satt i Per Olssons bil på väg till Djurgården, Mikael Dahlberg bytte om för Grekland och Jakob Orlov hade börjat bryta på norska.

Nu ser truppen nästan klar ut.

Det ser nästan för bra ut, speciellt som Jesper Florén skrivit på ett nytt tvåårskontrakt.

Det ser så bra ut att jag tror att mittbacken David Fällman ser en tillväxtfaktor i den klubb han tillhört i fyra säsonger – men där får vi se var den historien landar.

Det kanske är nästa presskonferens.

Jag kan i alla fall inte få nog av sån här fotbollsenergi.

Mer läsning

Annons