Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen tvingar GIF till neddragningar

Gefle IF har ett eget kapital på 7–8 miljoner kronor.
Nu gör finanskrisen att klubben måste ta av de pengarna för att klara driftsbudgeten.
– Det är ingen katastrof, men tillräckligt alarmerande för att vi måste se om vårt hus, säger GIF-ordföranden Leif Lindstrand.

Annons

Intäkter från bland annat sponsorer har minskat med mer än Gefle IF hade räknat med. Enligt marknadschefen Magnus Lindmark handlar det om 20 procent, ungefär två miljoner kronor.

Tack vare att klubben har minskat en del på sina kostnader räknar Lindmark med att det totala minuset kommer att stanna på ungefär en miljon.

– Vi jobbar hårdare än någonsin under säsongen för att få ned tappet, säger Lindmark som kan konstatera att det faktiskt tillkommit några sponsorer som gjort läget lite ljusare.

Som det ser ut i dagsläget ska det dock till en mindre bragd för att det egna kapitalet – från spelarförsäljningarna av Johan Oremo och Anders Wikström – ska kunna fredas.

Dessa pengar, cirka 7–8 miljoner kronor, är annars något som GIF vill använda till spelarförstärkningar kommande säsonger i ett skede där klubben genomgår en jobbig generationsväxling.

Enligt GIF-ordföranden Leif Lindstrand är det egna kapitalet en räddare i nöden.

– Vi har redan i år gjort medvetna satsningar i vår spelartrupp för att kunna överleva och vara ett konkurrenskraftigt allsvenskt lag. Pengarna från våra spelarförsäljningar har gett oss den lyxen att vi inte behöver ha en driftsbudget som går runt, utan att vi vågar ta ett negativt resultat. Det är unikt för oss, och vi behöver inte längre vara så kolossalt försiktiga, konstaterar han.

– De räcker i några år, men det är klart att vi inte kan gå back på driften särskilt länge. Det här är ingen situation som vi är nöjda med och vi tänker förstås rätta till de här bitarna. Vi vill ju använda kapitalet för att göra investeringar.

– Nej, det är inte aktuellt nu, men det är sånt vi tittar på – hur ska vi jobba effektivare och smartare.

Gefle IF är ett av lagen i allsvenskan med lägst omsättning och klubben har blivit hyllad för att man med små resurser klarar sig kvar år efter år och till och med nosar i toppskiktet numera.

Enligt Leif Lindstrand är det dock få som förstått hur tufft det har varit ekonomiskt. När GIF gick upp var medelåldern hög, spelare som slutade gav inga pengar och spelare som kom in (Patrik Karlsson, Magnus Wikström) försvann igen som Bosmanfall.

– Det var en oerhört utsatt situation, men det löste sig på något mirakulöst sätt, säger Lindstrand.

Försäljningarna av Johan Oremo och Anders Wikström har fått GIF på fötter – och snart kanske klubben kan få en slant för Amadou Jawo.

– Det var inte våran grej att sälja spelare, det var en mental spärr att komma över. Samtidigt är det en förutsättning för att vi ska kunna bedriva verksamhet på den här nivån, säger Lindstrand, som dock inte vill se en försäljning av Jawo redan i sommar.

Mer läsning

Annons