Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nyckelspelare saknas

Det var ett stukat och lite vingklippt Gefle IF som landade på Färöarna i går förmiddag.

I laget som ska spela den första kvalmatchen till Europa league mot NSÍ Runavik i kväll saknas flera nyckelspelare.

Och efter träningen dök det upp fler ­frågetecken som ni kan läsa om i artikeln här intill.

Annons

Redan i gårdagens tidning kunde vi berätta att flera viktiga spelare inte finns med i kvällens kvalmöte till Europa league på Färöarna. Lägg därtill att avresan var satt till 03.30 i går natt och flygresan till det lilla ö-landet mitt ute i Nordatlanten gick via en mellanlandning i Köpenhamn, så förstår ni att det var ett ganska trött gäng som tränade på matcharenan i Tórshavn i går eftermiddag.

Spelarbussen som tog GIF-laget – och Sportens utsända – från flygplatsen på ön Vágar till Tórshavn tog en dryg timme.

Genom kilometerlånga tunnlar och sedan på serpentinvägar fick vi uppleva ett vackert landskap, där vägen kantades av får som betade fritt på vägrenen och i dikena.

Men så mycket tid för att titta på den fina naturen fanns det nu inte. Träningen i går kväll som genomfördes i isande vindar och bara runt åtta plusgrader, gav inte heller de svar som GIF hoppats på.

Förutom två nya skador (Gerndt och Frempong) höll varken arenan, Gundadalur, eller dess konstgräs någon vidare standard – och spel på den intilliggande arenan mot naturgräs är inte aktuellt. Där får bara Färöarnas landslag spela VM eller EM-kval eftersom underlaget inte tål fler än cirka sex matcher per år på grund av klimatet.

Tränaren Urban Hammar försökte dock vara positiv när han sparkade lite i det stenhårda underlaget.

– Det är välanvänt det här, sa han och nickade mot gräset. Men det är som att komma hem för oss innan vi fick vår nya matta för några veckor sedan. Vi är vana och förberedda.

Om kvällens motståndare NSÍ Runavik säger sig Hammar veta det mesta – utan att för den skull själv ha sett dem spela.

– Vi har haft våra spioner ute så vi vet vad som väntar och vi har även tittat lite på video. Men självklart blir det något annat än matcherna i allsvenskan då vi vet exakt allt om våra motståndare.

Urban Hammar varnar dock för ett Runavik som gillar att ställa om spelet snabbt och kontra.

– Det här är inget dåligt lag. Rosenborg hade till exempel fullt sjå att vinna i motsvarande match förra året här. Det tog tid innan de kom loss och till slut kunde vinna med 3–0 och sedan 1–0 hemma om jag minns rätt.

Mer läsning

Annons