Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsgalan? Glöm den! Här utser vi årets överlevare i allsvenskan

Fotbollsgala i Malmö i kväll, och Alexander Gerndt kan bli både årets allsvenske spelare och årets forward.

Men det får bli hur som helst med det, och alla andra utmärkelser också.

För jag delar ut den viktigaste:

Årets överlevare i allsvenskan – Gefle IF.

Annons

När domaren Jonas Eriksson blåste av matchen mot Sundsvall så var det slutet på åtta dagar som...kanske inte skakade Fotbollssverige men i alla fall berörde Gävle.

GIF hamnade i Dödens grupp längst ned i allsvenskan, försvann iväg, skådade ljuset i tunneln långt därborta, hade en rad nära-superettan-upplevelser, gjorde av med åtminstone hälften av en normalkatts alla liv, och tja...skickades ut ur allsvenskan av allt och alla.

Så sent som i den 87:e minuten förra söndagens på Gamla Ullevi var GIF på väg mot Starke Arvid Arena i Ljungskile, Domnarvsvallen i Borlänge och Värendsvallen i Växjö.

Då slog Super-Dragan till – och sedan...

Nej, jag tänker inte säga att GIF inte var hotat. Visst, man var det inte i Sundsvall i onsdags där det var en match som paketerades ihop i GIF:s 4–4–2-modell av compact living på en fotbollsplan.

Självklart var man det i går när Sundsvalls Jagne plötsligt hade fritt fram mot Hugo – men GIF-målvakten, lagets främste i vår poängliga, var långt ute och skrämde upp skottet på läktaren.

Men till slut. 1–0 där uppe i snön, där bussresan på den igensnöade E4:an troligen var värst – och i går 2–0.

Jag hade tänkt skriva att om några hundra år kommer folk i Gävle att vallfärda till den gamla läktaren på Strömvallen och guider kommer på olika språk berätta legenden om när Per-Urbans mannar besegrade de brutala islänningarna och wallerstedtarna från Sundsvall i Slaget om Norrland.

Men så dramatiskt var det inte. Eller. Kanske. Jo.

Men nu är det över.

Allsvenskan 2011.

Jakob Orlov. Tio mål, nio i allsvenskan och ett i kvalet. En fixad straff i går. Jag behöver inte vänta till julafton och Tjuren Ferdinandavsnittet för att höra rösterna..."Honom ska vi ha".

Jag behöver heller ingen ekonomisk examen för att förstå att på GIF-kansliet kommer den röda lampan att lysa vid sommaruppehållet och röster kommer att muttra..."Honom måste vi sälja".

Men jag säger stopp nu.

Jag säger att listan av "Vi kom, vi sågs och vi såldes" inte får hoppa från Makondele, till Oremo, till Jawo, till Gerndt – och till Orlov.

Jag säger att den här återuppståndelsen vid den yttersta allsvenska utposten måste användas av Gefle IF, och för all del av Gävle.

Sex år i allsvenskan skulle egentligen ha tagit slut, men nu blir det en fortsättning och de senaste veckorna har det inträffat två ytterst intressanta fenomen.

1) När läget var som svårast, när allt hopp var ute – då var Gefle IF som bäst. 1–0 mot Gais, 2–2 mot Djurgården, 2–2 mot IFK Göteborg, 1–0 och 2–0 mot Giffarna Sundsvall. Per-Urban redde ut en säsong som faktiskt spårade ur på grund av skador, en massa Europaligeresor, skyttekungförsäljning – och plötsligt spelade GIF med både hetta och kyla, vinnande och vårdat.

2) När laget hade som svårast, när GIF var uträknat men visade att man var av det rätta virket – då vaknade staden. GIF var faktiskt under några veckor Gävles eget allsvenska fotbollslag. Jag hörde nån i GIF säga "först nu verkar folk förstå att vi faktiskt kan åka ur allsvenskan", och det får väl vara hur det vill med det.

Men ta tillvara på tillfället. En vinnare är en vinnare – även om det bara är ett allsvenskt kval.

Nu gjorde Per-Urban sitt jobb, nu gjorde spelarna sitt jobb. Nu måste GIF:s ledning, i marknadsutveckling och nedflyttningshotavveckling, utnyttja en unik möjlighet:

Det är inte alla klubbar som får en möjlighet att börja om – utan att ens ha åkt ur.

Per-Urban förresten. Blir det en fortsättning? Det surras så mycket.

...nånstans där i slutminuterna ägnade jag en tanke åt Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray och backen Prince Ikpe Ekong. Det där självmålet i den näst sista omgången av allsvenskan, och förresten den där arma Åtvidabergsforwarden som sköt över Mjällbymålet i samma omgång – var hade vi varit utan dessa gåvor från fotbollsguden.

Snackade en stund efteråt på konstgräset med Daniel Theorin, och tror han blev lite förnärmad när jag sa att jag blev chockad när han skulle lägga straffen. Jag tror inte jag menade riktigt så – men så starkt av Theorin att dundra in den. Och det menar jag verkligen.

Hasse Berggren. Tack för allt! Det var en stor fotbollshjälte som tog adjö i går.

...nej, det blev inget mål nu heller. Men det blev en ny match med hundra procent hjärta och lite till – och därför slutar den allsvenska säsongen och det allsvenska kvalet så här:

Mikael Dahlberg?

Respekt!

1–0 blev 1–4 mot Finland i Karjala cup. Jag säger som det är, jag hann faktiskt inte bekymra mig i går – men jag har sett att Brynäs Mattias Ekholm har fått sitt stora genombrott.

...nu säger dom att Mona Sahlin har avgått. Okej – men GIF är ju kvar i allsvenskan!

Mer läsning

Annons