Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt fram för väggspel

Positionsförändringen ger utrymme för mer finurlighet. I alla fall om Jonas Lantto får säga det själv.
– Det blir lite friare i anfallet, konstaterar 21-åringen.

Annons

I och med Johan Oremos flytt till Djurgården öppnades luckan. Den lediga platsen bredvid Hans Berggren på topp gick till vänsteryttern Jonas Lantto.
Det första testet på Borås Arena slutade med en 1–0-seger. Lantto är på gott humör när Sporten träffar honom på Stortorget.
– Man får vara beredd på att spela var som helst. För min del spelar det ingen roll om jag är forward eller mittfältare. Fast det är skönare att vara forward, säger Jonas.
Han utvecklar:
– Jag kommer mer till min rätt högt upp i banan. Jag får ut det mesta av min spelstil som forward. Det går att vara lite finurligare.

 

Mot Elfsborg blev han utbytt i den 68:e minuten. Han skapade ett antal lägen, men det blev aldrig särskilt farligt. De flesta av GIF-spelarnas skott hamnade på läktaren i den första halvleken.
– Vi var inte vana vid det höga konstgräset. Det är betydligt längre grässtrån på Borås Arena, än på Strömvallen. Bollen hamnade för mycket under foten. Vi kanske ville lite för mycket, säger Jonas.
Tack vare Hasse Berggrens fullträff i den 67:e minuten behövde GIF inte bry sig så mycket om alla missade avslut.

 

Lantto tycker att samarbetet med Berggren fungerade bra mot Elfsborg.
– Vi hade några fina kombinationer. Det var en laginsats mot Elfsborg. Alla ville verkligen vinna.
– Jag och Hasse spelade på topp ihop i en träningsmatch mot Brommapojkarna i våras. Då gjorde jag mål, efter passning från Hasse.
• Hur vill du beskriva Hasse som fotbollsspelare?
– Hasse är en bra bollmottagare. Men framför allt är det en intelligent spelare.
• Vad betyder Oremos flytt för anfallsspelet?
– Oremo är mer en djupledslöpande forward. Nu får vi nog lite större variation i vårt anfallsspel. Det är bara bra att ha lite olika uppspelsvarianter.

 

Lantto kom till Gefle IF inför säsongen 2007 och har sedan dess spelat till vänster på mittfältet. Viss erfarenhet från anfallspositionen har han dock, sedan tiden i Kiruna FF.
I framtiden siktar han på att komma ut i Europa.
– Alla fotbollsspelare vill bli proffs, även jag. Men i dagsläget är det inte aktuellt.
• Vilken klubb vill du helst spela i när det väl är dags?
– Manchester United. Det är favoritklubben.
Lantto är medveten om att kvällens match mot Trelleborg blir tuff.
– De har gjort bra ifrån sig på sistone. Det finns kvalitéer i laget, det visar inte minst deras senaste resultat mot Djurgården och IFK Göteborg. Mittfältet är bollskickligt och de är vassa på fasta situationer. Det krävs en riktigt bra prestation av oss, avslutar Jonas Lantto innan han traskar hemåt.

Mer läsning

Annons