Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF:s tränare efter femte raka förlusten: "Jag känner spelarnas förtroende – annars hade det varit ohållbart"

/

Fem raka förluster och 0–4 mot Örebro senast.
Sporten träffade en ändå samlad Roger Sandberg, Gefle IF:s tränare, på Gavlevallen under fredagsträningen.
– Hade jag känt att inte spelarna tror på det vi håller på med, eller varit uppgivna, så hade det varit en ohållbar situation. Det känner jag, säger Sandberg.

Annons

Hur mår du?

– Det är så klart jobbigt. Det är inget snack om det. Man sover ju så där lagom bra en sån här gång. Men jag tycker ändå att man får energi av spelarna.

Har du varit nära att ge upp?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det klart man har funderat väldigt mycket. Det är ju naturligtvis väldigt jobbigt.

– Men hade jag inte känt att jag haft spelarnas förtroende hade det varit en annan sak. Jag tycker ändå att spelarna ger mig energi och jag har en känsla av att spelarna tror på det vi håller på med.

Du är inte orolig att bli sparkad?

– Nej, det är jag inte. Sen den dag jag gav mig in på det här har jag vetat att det finns en risk att man kan tappa sitt jobb. Det är fasen så mycket bättre tränare än jag som fått sparken många gånger. Det är jag fullt medveten om.

– Sedan är det i slutändan styrelsen som beslutar om jag ska tappa jobbet. Det lägger jag inte ett dyft energi på.

– Jag fokuserar på att ingjuta energi och mod i spelarna så att vi kan avslutade den här vårsäsongen så bra som möjligt.

Du har pratat mycket i dag?

– Vi har haft genomgång av matchen i grupp. Sedan försöker jag ta lite extra tid med spelarna. Dels rent fotbollsmässigt, men också lite hur det känns rent allmänt.

– Även de är otroligt stukade av situationen. Men det finns en tro, och det finns en energi och en vilja att förändra det här.

Vad kan ni ändra på?

– Det där är hela tiden en avvägning. Är det en ändring som kommer att göra att det vänder, eller är det kontinuitet och tro på det vi gör.

– Ändringar kan betyda så mycket. Det kan vara stora ändringar, det kan vara små justeringar.

– Personligen tror jag inte på revolutionerande ändringar. Det hade varit en sak om vi känt oss utspelade från första minut till 95:e. Men det gör vi inte. Inte i nån av de här tre matcherna.

– Jag väljer att dela upp det. Vi hade två riktigt tunga matcher mot Häcken och Göteborg. Men sedan hade vi en avstämning och pratade ut och gjorde ändringar i upplägg.

– Efter det, under de här tre matcherna, känner jag att vi har energi. De jobbar stenhårt på träningarna. Vi gör i de här tre matcherna mycket som är bra. Vi blir oerhört hårt straffade, och det sätter sig på självförtroende och blir en belastning.

Det är två matcher kvar till uppehållet.

– Nu gäller det att göra allt vi kan för att ta poäng i de här två matcherna. Sedan får vi använda uppehållet till en nystart.

Har du redan nu funderingarna på hur ni ska använda uppehållet?

– Jodå, det finns tankar på det och vad vi ska jobba med under den månaden.

– Jag menar. Det finns olika sätt att förhålla sig till en sån här situation. Min tro är att försöka ingjuta mod och tro på det vi gör.

– Och det tror jag man gör bäst på att fokusera på det vi gör bra. Mot Örebro gör vi en massa saker, speciellt i första halvlek, som är bra. Vad är det som gör att vi har mycket boll, vad är det som gör att vi vinner tillbaka den.

– Jag tror mer på att bygga på det sättet. Sedan finns det de som tycker att man ska höja kravbilden och fokusera på felen vi gör och rätta till dom.

– Men så här jobbar jag och det står jag för. Så länge jag är tränare för Gefle IF tänker jag jobba på det sättet.

Har du tränarkollegor som du använder som bollplank just nu?

– Dels har jag folk i min närhet. Både min brorsa och en av mina barndomskamrater. Men jag pratar också med Urban Hammar med jämna mellanrum, och jag har en gammal kollega, Stefan Billborn, som jag också bollar med.

– Det här tror jag är viktigt. Det behöver alla. Det behöver spelarna också.

Nu är det ju inte så hårt tryck på Gefle IF som på en Stockholmsklubb exempelvis. Tar du åt dig av kritik?

– Ja, tycker jag att det är befogad kritik. Så självklart lyssnar jag på det.

Men glåpord?

– Det är som det är. Det lägger jag inte mycket energi på.

Ni hade oturen att få målvakten Andreas Andersson skadad, och har fått en del domslut emot er. Hur har det påverkat?

– Det här gäller rent allmänt. Skador inträffar. Och det är ingen idé att gnälla på att vi inte fick en straff. Det är ingen idé att gnälla över konstiga varningar. Det kan vi inte påverka.

– Det viktigaste i vår situation vi är att lägga all energi vi har på det vi verkligen kan påverka. Som att göra allt vi kan mot AIK, till att börja med.

STISSE ÅBERG: 3–21 på fem matcher – suget från superettan blir allt starkare

LÄS ÄVEN: Veckans Norrlandselva: "Framför allt var han skadad och inte med i haveriet mot Örebro, vilket är hans främsta trumfkort"

TV: Skadade GIF-målvakten lämnar positiva besked: "Allt verkar vara i fas"

Mer läsning

Annons