Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle på efterkälken – förnedrades av Mjällby

Nästjumbon körde över GIF och vann med förkrossande 5–1 – och där Gefles försvarsspel fortsatte att svaja rejält.
– Det är för dåligt, säger GIF-mittbacken Marcus Hansson efter storförlusten på Strandvallen.

Annons

Det var ett tag sen som Gefle föll ihop på ett liknande sätt – och med tanke på Gefles första halva av säsongen hade nog ingen trott det heller. Det började redan efter en kvart, och gårdagens gigant Marcus Ekenberg låg bakom nästjumbons superstart. Och alla deras mål, dessutom.

Två högklassiga framspelningar till Löfquist inom loppet av två minuter var en inledning som Gefle aldrig hämtade sig ifrån.

En mardrömsstart för Gefle helt enkelt och framförallt för mittbacksparet Marcus Hansson och Daniel Theorin.

• Vad var det som hände?

– Ja, det är svårt att svara på, vi föll ihop rejält efter deras två tidiga mål. Vi lyckades aldrig att hämta oss efter den starten, suckar mittbacken Marcus Hansson uppgivet.

Och Mjällby, som innan matchen endast hade gjort tolv mål, fick för första gången den här säsongen igång sitt anfallsspel. Samtidigt har Gefle, som ett tag var allsvenskans tätaste lag, förändrats åt det andra hållet. Man har nu tre raka förluster.

• I de två tidigare matcherna har ni mött topplag – nu mötte ni nästjumbon…

– Ja, jag har ingen förklaring på det, men det är för dåligt av oss i alla fall. Bättre än så här är vi definitivt.

Olof Mårds avstängning gjorde att Marcus Hansson fick kliva ner som mittback till den förra matchen. Och samarbetet med backkollegan Theorin har sviktat rejält – i synnerhet under gårdagen.

– Mot Gais och AIK gjorde vi två bra matcher trots att vi förlorade, den här matchen är den första riktiga som vi faller igenom spelmässigt, menar Hansson.

• Är det så att de allsvenska lagen har börjat lära sig ert försvarsspel?

– Nej, det tror jag inte. Den här gången handlade det mer om att Mjällby var riktigt bra och vi för dåliga.

Efter paus – då många kanske trodde att Gefle skulle få känning efter Jakob Orlovs reducering – fortsatte i stället målen att trilla in. Marcus Ekenberg gjorde två mål och spelade sedan fram till Anton Dahlströms 5–1.

GIF-tränaren Pelle Olsson menar att starten var en stor orsak till fallet.

– Vi började optimistiskt de första tio-tolv minuterna men efter deras mål får vi någon sorts frustration i vårt spel och vi kommer ingen vart. Fyra av deras fem mål görs på liknande vis, då det nästan är rena frilägen.

Och det är under all kritik, enligt Pelle.

– I dagens allsvenska kan man inte släppa till som vi gör, alla lag är så pass bra så det straffar sig förr eller senare. Vi är helt enkelt inte tillräckligt bra i dag.

I nästa omgång får Gefle troligtvis tillbaka den uppställning som man hade under den lyckade vårsäsongen. Olof Mård är då nämligen redo för spel.

Då är troligtvis Marcus Hansson också tillbaka på sin centrala mittfältsposition.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte trivs bättre där, säger han.

Mer läsning

Annons