Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF avvaktar i turerna kring Wanderson

För Gefle IF är det bara att vänta och se vad som händer i efterdyningarna till Wanderson-skandalen i Gais.

Lagen möttes för två veckor sedan och Gais vann med 4–0 efter två mål av brasilianaren. Ett resultat som kan komma att ändras även om GIF inte kommer att lämna in någon protest.

– Det k-a-n vi inte göra, påpekar GIF:s sportchef Pelle Olsson

Annons

Det hela slog ner som en bomb i fotbollssverige i går då Sportbladet avslöjade att Wanderson spelat utan arbetstillstånd sedan den 27 juli. Men matcherna fram till GIF:s möte i Göteborg den 17 september går det inte längre att göra någonting åt då allsvenskans eget regelverk omöjliggör ändringar i tabellen för att det inte ska ställa till att för mycket kaos.

Men de matcher som spelats inom ramen av de senaste 14 dagarna kan behandlas även om det bara är Örebro SK som har befogenhet att på egen hand protestera då den gränsen är fem dagar. ÖSK förlorade med 3–0 i torsdags och har redan vidtagit sådana åtgärder.

– Men det kan inte vi göra. Det är bara disciplinnämnden i Svenska fotbollförbundet som har den befogenheten och vi kan bara avvakta och se vad som händer. Blir vi tilldömda segern och tre poäng så är det så, säger Olsson.

För GIF, som även om man befinner sig i den största formsvackan sedan laget gick upp i allsvenskan för fem år sedan, är inte poängen heller livsviktigt då kontraktet med allra största säkerhet redan är i säkrat. Annat är det med bottenlaget Hammarby som också har spelat och förlorat mot Gais de senaste veckorna och kan lyfte tre poäng vilket skulle skaka om tabellen rejält i bottenstriden.

Det verkar som om Gais klarar sig på att migrationsverket i går snabbehandlade ärendet och gav ett nytt arbetstillstånd från 17 september – samma dag som GIF föll i Göteborg.

– I så fall klarar dom sig på att de första matcherna är preskriberade och sedan på att ett tillstånd kan ges i efterhand. Det går att tycka både det ena och det andra om det även om det rent sportsligt förstås är mycket bättre om allting får avgöras på fotbollsplanen. Det tror jag alla tycker, säger GIF:s sportchef.

Han vill inte heller döma ut Gaisledningen som missat att förnya uppehållstillståndet och därmed Wandersons rätt att arbeta och vara i landet.

– Nja, det gäller nog att vara ödmjuk där och inse att misstag kan alla göra. Men visst är det olyckligt att ett sånt här administrativt ärende kan få så stor betydelse.

För Gefles del ställde samma fråga om arbetstillstånd till det en aning förra säsongen när amerikanen Ryan Raybould kom från Sandvikens IF. Klubbarna var överens men Rayboulds gällande tillstånd med SIF gick per automatik inte över till GIF.

– Vi fick söka nytt och det drog ut på tiden och då kunde han inte heller spela några matcher med oss.

Allting talar för att GIF har 31 poäng inför mötet med Halmstad på söndag och då ska försöka vända den besvärliga trenden med fem raka förluster och 0–13 i målkolumnen.

Mer läsning

Annons