Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-förlusten som gav nytt kontrakt

/
  • Här bryter Gif Sundsvall en svit som hållit sedan 1999. Inte sedan dess har Gefle IF förlorat mot sin

GIF förlorade mot GIF Sundsvall för första gången på 16 år – och klarade samtidigt nytt allsvenskt kontrakt.
– Jag hade på känn att vi skulle greja det, men det är ju svårt att glädja sig just nu , säger tränaren Roger Sandberg efter 1–2.

Annons

Senast Gefle IF förlorade en tävlingsmatch mot Giffarna Sundsvall var i division 1 1999 – men den här gången betydde motivationen allt. Sundsvall behövde poängen för att hålla sig borta från bottenskiktet – GIF behövde inte göra ett dugg eftersom Örebro i en match som spelades samtidigt slog Falkenberg, på kvalplats just nu, med 2–1.

Det innebär att GIF-kontraktet är säkrat.

Sporten sa så klart grattis till Roger Sandberg efteråt och Roger Sandberg sa så klart tack – men han hade förstås gärna sett att spelarna slagit in matchbollen av egen kraft.

– Jag är mest bara besviken att vi förlorade den här matchen, säger han.

Upplever du det svårt att motivera spelarna efter att ni hamnat på säker mark i tabellen?

– Nej, jag tycker inte det. Och jag tycker inte det är inställningen vi faller på heller, utan på att vi inte har tillräcklig kvalitet i det vi gör.

Men kan inte de där sakerna höra ihop då?

– Jo, det kan de kanske i och för sig, men jag känner verkligen inte att spelarna har svårt att motivera sig.

Motlut blev det i alla fall för GIF-spelarna redan efter sju minuter när Sundsvalls Dennis Olsson gjorde första allsvenska målet (på sin födelsedag och allt) när han sköt 1–0 bakom en Emil Hedvall som inte alls hade koll på bollbanan.

Och när Johan Oremo tagit vara på gratischansen som Sundsvalls mittback Marcus Danielson bjudit på genom att slå bollen rakt till David Fällman, som kunde vända spelet och iscensätta en kontring – då misslyckades GIF med att ta över matchen.

– Jag hade förväntat mig att vi skulle kunna sätta tryck på Sundsvall efter 1–1-målet men så blev det ju inte, sa Roger Sandberg.

I stället gasade Sundsvall ytterligare och fick GIF under press.

– Vi blir för passiva, sa Sandberg – och det kan gott sammanfatta hela sekvensen som nu gör att snacket om GIF-sviten mot Sundsvall kan läggas till handlingarna.

GIF föll lägre och lägre och lägre och till slut hittade ett välriktat inåtskruvat inlägg Pa Dibba mitt emellan mittbackarna.

– Han har slutat blunda när han nickar, sa Sundsvalls tränare Joel Cedergren om 2–1-målet.

Emil Hedvall, som spelade upp sig till klart godkänd nivå efter det olyckliga 1–0, kunde inget göra när ingen försvarare hade koll på Dibba.

– Jag måste titta på det igen innan jag säger nåt. Men känslan är att vi sätter oss själva i en svår sits redan innan genom att flera gånger misslyckas med att rensa undan bollen, säger Roger Sandberg.

Hur ser du på de tre avslutande omgångarna nu?

– Jag vill att vi avslutar på ett positivt sätt så klart, det är viktigt att få med sig en god känsla inför nästa år.

Är det klart att du fortsätter i GIF?

– Inget är väl klart, båda parter kan säga upp kontraktet innan sista november, men känslan är att klubben inte tänker göra det och inte jag heller.

LÄS ÄVEN: Berisha hamnade snett – men kändes ändå ganska rätt

SE OCKSÅ: Här bryter Giffarna GIF-sviten

LÄS OCKSÅ: Stisse krönika efter "Slaget om Norrland"

Mer läsning

Annons