Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF:s lagkapten berättar om kontraktet, en "klappkass match" och om toppbetyget

/

David Fällman var Gefle IF:s bästa spelare i allsvenskan 2015 – enligt Sportens poängbedömning.
I den här intervjuen talar GIF:s lagkapten ut om det, om att hans kontrakt går ut – och en "klappkass" match som GIF borde ha vunnit.

Annons

25-åringen gjorde under 2015 sin fjärde säsong i GIF, sedan han kom sent till klubben våren 2012.

Nu spelade han dessutom samtliga 30 matcher, rätt ovanligt för en mittback som brukar åka på i alla fall en del gula kort.

– Ja, jag har väl haft lite flyt med korten i år. Tidigare också – men i år kanske jag haft lite nytta av lagkaptensbindeln. Man får ju snacka lite extra mer då.

– Men jag hade ett tag lite dumma gester för mig, och fick två tillsägelser för det. De två gula kort jag fått har dock varit såna där taktiska, för att stoppa upp spelet i farliga lägen.

– Sedan är jag ju inte nån spelare som spelar, vad ska jag säga, ful-fult. Jag spelar tufft, men inte mer. Och glidtacklar gör jag aldrig för det är jag dålig på, annars är det ju lätt att man missar vid en sån. Jag gör som Urban (målvaktstränaren Oscarsson) säger att vi ska göra framför Hedvall – står upp.

LÄS MER: Här är GIF-spelaren som ska VM-kvala

Ändå. Alla 30 matcherna. Det gjorde förresten fyra spelare, förutom Fällman även Jonas Lantto, målvakten Emil Hedvall och Johan Bertilsson. Fällman, Lantto och Hedvall spelade dessutom varenda minut.

– Att spela hela tiden har jag faktiskt gjort i GIF. Jag tror jag fick hoppa in i den åttonde matchen då 2012 och sedan spelade jag resten den säsongen.

– Och 2014 spelade jag 29 matcher, det var bara den sista jag stod över eftersom vi tidigarelade en operation. Och i fjol missade jag bara en match. Det var när jag var sjuk mot Häcken.

I år har du spelat med samma mittbackspartner i stort sett varenda match, 28 från start med Martin Rauschenberg.

– Det är faktiskt stor skillnad från i fjol. Då gick det mer runt. Jag spelade, och Anders Wikström, Olof Mård och Skúli Jón Friðgeirsson gick runt på den andra platsen.

– Kanske skulle jag stått över och vilat nån match i år, när man tänker efter. Direkt efter sista matchen kände jag mig helt slut. Både i kroppen och i huvudet.

Du var lagkapten också?

– Ja precis, och kanske tog det mer än jag trodde. Jag gillar att ta ansvar, jag tycker att jag tog det och att jag drev på killarna på plan. Men lite måste man tänka efter som kapten, speciellt i vad man säger i vissa lägen.

David Fällman toppar Sportens poängbedömning före mittbackskollegan Martin Rauschenberg, Jonas Lantto och Robin Nilsson.

LÄS MER: Här är hela betygslistan för GIF-spelarna i allsvenskan 2015

– Kul. Det är riktigt roligt att få uppskattning. Men det är inget jag tänker på efter matcher, alltså vilket betyg jag får.

– Jag har höga krav på mig, och är egentligen aldrig nöjd. Det är alltid något, litet eller stort, en passning eller något annat, som jag kunde ha gjort bättre tycker jag.

Du analyserar mycket?

– Jag ser alla matcher i efterhand, det kan man ju göra på CMore. Sedan får vi ju klipp av tränarna och titta på också, men jag vill titta själv också.

– Fast ibland måste jag hejda mig och inse att jag faktiskt gör bra grejer också.

Ni blev tia i allsvenskan, men var uppe och snokade på en plats bland de åtta bästa.

– Vi gjorde en bra säsong, men vi kunde ha gjort en ännu bättre. Vi kunde ha tagit GIF:s bästa placering någonsin.

– Men på slutet hamnade vi en rad matcher där det inte räckte med 90 procent för att vinna eller ta poäng.

Kan det vara så att det ni kom från en säsong där ni kvalade er kvar, sedan ordnade en stabil tabellposition och hade svårt att fatta hur bra ni var – och kunde bli.

– Det ligger en del i det. Det var inget fel på taggningen i omklädningsrummet. Där märktes att alla var med, men på planen var vi inte där i närkamperna. Och då vinner man inte matcher i slutet av allsvenskan mot mer motiverade lag.

Jag säger Hammarby på Tele2 Arena. 0–3. Vad säger du då?

– Att det var en typisk sån match. Vi var...klappkassa. Hammarby var inte bra. De hade fyra chanser, och gjorde tre mål på fasta situationer. Och vad hade vi. En målchans på 90 minuter? Nej, där skulle vi ha tagit poäng. Det kände alla efteråt.

Nu då. Sportchefen Hasse Berggren håller på och bygger truppen till nästa säsong, och du har fått ett kontraktsförslag – men inte skrivit på?

– Jag vill ta nästa kliv i fotbollskarriären. Jag vill bli ännu bättre. Jag gillar inte att sitta och vara nöjd.

– Det är anledningen att det drar ut på tiden. Jag och Hasse vet var vi har varandra, och jag kan vara tydlig med det – jag värderar GIF oerhört högt. Det är därför det tar tid.

– Det hade varit enklare om jag varit ännu bättre, alltså så bra så jag fått ett erbjudande under säsongen och en klubb hade köpt loss mig från GIF. Det hade varit lättare att ta ställning till.

Men du har erbjudanden?

– Jag har i alla fall tackat nej till att träffa ett annat allsvenskt lag, som hamnade högre än oss i serien.

– Men jag väntar och ser om det dyker upp något som jag känner kommer att lyfta mig fotbollsmässigt. Det kan dock vara Gefle IF, för jag känner ju att vi har något riktigt bra på gång här på Gavlevallen.

Hur länge kan du vänta?

– När det drar ihop efter jul vill jag veta var jag ska vara och var jag ska lägga fokus.

– Det kanske inte ska vara lätt heller. Det var något annat när jag förlängde kontraktet med GIF för två och ett halvt år sedan. Då låg vi dåligt till, men det var ändå rätt grej för mig.

– Men det enda jag är säker på är, att blir det en fortsättning i GIF så är det rätt grej för mig – och då ger jag allt. Hela tiden. Det gör jag alltid. Det är jag.

LÄS ÄVEN: Stisse Åbergs krönika – "Varför struntar idrotten plötsligt i Strömvallen"

Mer läsning

Annons