Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-supportrarnas öppna brev efter kalabaliken i klacken: "Helt utan besinning sliter och drar man i folk"

/

Efter bråket i GIF-klacken i lördags går nu supporterföreningen ut i ett öppet brev och ger sin bild av händelserna.
"Fast beslutna om att avlägsna en enda person från läktaren väljer ordningsvakterna att hämta förstärkning och gå till våldsam attack under halvtidsvilan" skiver Sky Blues bland annat på sin hemsida. De kräver också ett öppet möte med Gefle IF för att diskutera händelserna.

Annons

Under mötet mellan Gefle IF och Östersunds FK på lördagen blev det stökigt i klacken. Nu har supporterföreningarna Sky Blues och Gefle Blues Boys gått ut i ett öppet brev för att ge sin bild av händelserna.

"Hela marschen upp till arenan präglades av en härlig atmosfär. Allt gick mycket lugnt tillväga och polisen syntes inte till. Alla var glada. Bengaler tändes. Det fanns ingen hotbild över huvud taget. Det var bara fest och nu skulle vi sjunga fram vårt lag till säsongens andra seger. Det var i alla fall tanken." skriver Sky Blues på sin hemsida.

Enligt supporterföreningen tände en grupp supportrar rökpjäser inne på arenan. Gefle IF:s klubbdirektör Eva von Schéele-Frid har tidigare beskrivit hur en publikvärd blivit hindrad från att släcka röken och man därför tagit beslutet att skicka upp vakter på läkaren.

"Varför publikvärden ens skulle gå upp på läktaren vet vi inte, då det inte ingår i hans arbete. Hade det ingått i arbetsbeskrivningen hade publikvärden förhoppningsvis även känt till att dessa pjäser inte kan släckas och då själv dragit slutsatsen att inte gå upp på läktaren."

"Något bråk har det inte varit tal om. Ingen har ens rört publikvärden. Ändå ansågs det alltså befogat att mitt under matchen skicka upp både ordningsvakter och polis på läktaren för att ta ut EN person. Man börjar slita och dra i denna person, som är helt ovetandes om varför. Då han dessutom står på ett räcke riskerar han att tappa balansen och falla. Klacken reagerar mot vakternas aggressivitet och efter ett tag vänder de om och lämnar läktaren."

"Fast beslutna om att avlägsna en enda person från läktaren väljer ordningsvakterna att hämta förstärkning och gå till våldsam attack under halvtidsvilan. En styrka på cirka 20 man stormar upp på läktaren. Det handlar om uppskattningsvis tio ordningsvakter uppbackade av lika många poliser. Helt utan besinning sliter och drar man i folk uppe på läktaren. Många trampas eller knuffas omkull. En person kastas flera meter ner i en betongtrappa. Det är ett rent under att han ”bara” får åka till akuten med en hjärnskakning. En annan person skadar sitt knä. Skrubbsår, blåmärken, bulor, panik. Många är chockade."

"Lördagen beskrivs av de flesta som något av det värsta de har upplevt på en GIF-match. Polisen å sin sida beskriver det som hände som en ”normalinsats”. Klubben försvarar polisinsatsen och har reservationslöst köpt polisens bild. Det är minst sagt upprörande och vi sitter alltså på en hel del material som ger en rakt motsatt bild."

Supporterpolisen Tony Persson har gett polisens bild av händelserna.

– Supportrarna kommer också med en rad andra påstående som det inte finns något fog för. Det, och det som hände, gör mig oerhört besviken, sa han till Sporten i en tidigare intervju.

Supporterföreningen kräver också ett öppet möte med klubben för att diskutera det inträffade.

Läs hela uttalandet här på skyblues.se (extern länk)

Mer läsning

Annons