Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-tränaren Thomas Andersson efter nedlagda utredningen: "Jag är mycket besviken på hur lokaltidningarna hanterat situationen"

Utredningen kring GIF-tränaren Thomas Anderssons misstänkta rattfylla är nedlagd. "På sätt och vis är det här en upprättelse. Men jag är mycket besviken på hur lokaltidningarna hanterat situationen", säger Thomas Andersson.

Annons

Det var på måndagsförmiddagen, exakt en vecka efter att Gefle Dagblad berättade att Thomas Andersson blivit stoppad av polis och misstänktes för rattfylla , som beskedet kom från polisen: Utredningen är nedlagd, provet visade att Andersson inte överskridit gränsvärdet.

– Naturligtvis känns det på sätt och vis som en upprättelse. Men samtidigt har det här åsamkat mig hemskt mycket skada. Min familj, mina nära och mina vänner har fått lida i onödan. Och jag har så klart själv inte mått bra, säger Thomas Andersson.

– Jag vädjade till Gefle Dagblad att vänta med att publicera tills det blivit fastslaget att jag gjort mig skyldig till brott. Men man gjorde inte det. Jag är mycket besviken på hur lokaltidningarna hanterat situationen.

Thomas Andersson väljer nu att berätta hur allt gick till den där torsdagsmorgonen den 14 juli.

– Jag tror det klockades till 08.51 när jag blev invinkad i en poliskontroll i jämnhöjd med Willys på Nordost, på väg ut mot travrakan. När jag blåste visade det positivt och jag fick följa med in för ytterligare ett blåstest. Jag fick blåsa tre gånger där, och samtliga gånger kom "Munspray" upp på deras datorskärm. Då skickades jag till hälsocentral där jag fick lämna blodprov. Sedan åkte jag som vanligt till förmiddagsträningen.

Läs mer: Att blåsa positivt betyder inte alltid rattfylleri.

Hur gick tankarna då?

– Ja... jag försöker alltid vara professionell och skötte träningen som vanligt. Anledningen till att jag inte berättade något för någon i det skedet var att jag ville avvakta provsvaret för att få veta om jag verkligen gjort något brottsligt. Men det kom ju ut ändå. Man struntar i de pressetiska reglerna tycker jag.

Hur har ditt jobb som fotbollstränare påverkats av det här? Och hur har spelarna hanterat det?

– Det är klart man blir påverkad av att hängas ut på det här viset. Men vad gäller spelarna så har alla som på något vis är nära mig i klubben visat stort stöd. Och många andra har också hört av sig och stöttat mig. Det känns förstås skönt.

Känner du att dagens besked ger dig upprättelse?

– På sätt och vis. Men samtidigt är stor skada redan skedd. Jag är uthängd över hela landet nu. Jag vill bli rentvådd.

Vill du berätta vad provsvaret visade?

– Nej, jag ser ingen anledning till det. Jag står fortfarande för att det var ett misstag att ta bilen, det borde jag inte gjort. Men det var bevisligen inte straffbart. Där sätter jag punkt.

Kommer du att vidta ytterligare åtgärder i frågan?

– Jag har inte bestämt något om det. Vi får se. Jag vet inte.

Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg kommenterar den tidigare publiceringen så här:

– Andersson är tränare i ett allsvenskt lag och i högsta grad en offentlig person. Han fastnar i en poliskoll på väg till träningen och blåser positivt, vilket han själv medger, efter att ha druckit alkohol kvällen innan. Det här är en nyhet som har stort allmänintresse, och att vi skulle avstå från att rapportera är otänkbart. Lika otänkbart är det att inte fortsätta rapportera om processen, vilket vi nu gör. I båda fallen har Andersson givits generöst utrymme att bemöta.

Helena Nyman, chefredaktör Arbetarbladet, säger:

– Thomas valde att inte prata med Arbetarbladet utan hänvisade till GD:s artikel, men det i sig är förstås inte skälet till att vi publicerade. Som tränare för ett elitlag är man en offentlig person och en eventuell rattfylla hade fått konsekvenser både för hans uppdrag och för klubben.

Utredningen mot GIF-tränaren Thomas Anderssons misstänkta rattfylla är nedlagd.

Mer läsning

Annons