Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF var aldrig nära – nu avgörs allt på Gavlevallen

/

Annons

Gefle IF har genom spelprogrammet fått chansen att påverka guldstriden i allsvenskan den senaste tiden.

Man har försökt.

Man har varit nära.

Men inte i den här matchen.

IFK Göteborg vann med 3–0 och det enda det gick att hoppas på för GIF var att man skulle spräcka hemmalagets målnolla på Gamal Ullevi som stått sig sedan slutet av maj.

Men trots en straff gick inte ens det. Johan Bertilsson hade chansen att ticka upp på sju allsvenska mål den här säsongen, men rullade straffen i 81:a i utsidan av Alvbåges högra stolpe. Där försvann den lilla, lilla möjlighet som GIF hade till en skrällpoäng – men egentligen försvann den ännu tidigare.

Nånstans i inledningen av första halvlek.

Absolut i inledningen av den andra.

Först tyckte jag att GIF inledde hyfsat bra, med lugn och utan att hamna under total press av hemmalaget.

Men snabbt tog försöken till uppspel slut, och passningarna som skulle vinna offensiv mark missades – och i stället kunde IFK Göteborg börja ösa på framåt.

Målet kom dock inte efter någon miss, utan i stället var det IFK Göteborg som lyckades med en vass kombinationen. Finske forwarden Riku Riski snyggt skarvade ett inspel vidare och öppnade GIF-försvaret. Dansken Sören Rieks, het just nu, placerade med vänstern upp bollen i Hedvalls högra kryss efter 18:e minuter.

Och där, vid 0–1 och på egen planhalva, blev GIF var ett tag. Jobbigt, påfrestande, demoraliserande.

Först i slutet av halvleken kom GIF upp i anfallspositioner, men då var IFK Göteborg samlat och GIF hade inte kvalitet i de passningar som skulle ge en möjlighet att skapa en chans – ja ni hör själva hur långt borta man var.

...ett tag i slutet av den första halvleken hände det så lite i matchen när GIF skulle anfalla att CMore-kommentatorn var tvungen att fylla ut tomrummet med berättelser som GIF:s historia på 1800-talet – och fick till slut även in Daniel Bernhardssons segermål i den där matchen 2005.

Det fanns visst hopp för GIF i den andra när laget visade tendenser till att etablera sig på Göteborgs planhalva – men när Riku Riski fick 2–0-mål gratis redan fem minuter in på andra halvlek så var poängen långt borta.

Sedan gjorde GIF en bra sista halvtimme, och Jacob Hjelte ett nytt bra inhopp. Men för en tyngre offensiv krävs fortfarande Johan Oremo när allsvenskan startar om 14 september med Pelle Olssons Djurgården på Gavlevallen.

Och som sagt – GIF har mött idel motiverade topplag den senaste tiden. Djurgården vill egentligen vara ett sånt också.

Det enda sätt GIF möjligen påverkade guldstriden på var att IFK Göteborg fick ytterligare en mittback skadad. Thomas Rogne fick rullas ut på bår, och sedan tidigare är Mattias Bjärsmyr borta – och sedan blev även inhopparen Tom Pettersson utvisad och blir avstängd.

Fast efter GIF:s matcher mot de här lagen så tror jag ändå att Göteborg till slut tar hem guldet – om nu inte AIK-backen Nisse Johansson fortsätter att göra mål (nickade in 1–0 mot Åtvidaberg) och AIK fortsätter att vinna matcher som den mot GIF.

Mer läsning

Annons