Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF-våren 2015 – skräck och succé

/

Sportens Stisse Åberg blickar tillbaka på Gefle IF:s vårsäsong som inte är rekordunik – men mycket bra.

Annons

Tabellpositionen

17 poäng efter tolv matcher. Det är självklart strålande – men vi ska inte springa iväg och kalla det unikt. GIF har faktiskt legat högt i tabellen tidigare. 2009 var man sjua på 19 poäng och 2011 faktiskt fyra på 20.

Nu är det väl snarare så att det är lätt att jämföra med de senaste åren där GIF haft elva, elva och nio (!) poäng – och legat med kval- och nedflyttningsstreck som en strypsnara runt halsen.

Gavlevallen

Äntligen.

Inte bara för åskådarna, utan även för spelet. Underlaget har gjort att GIF lämnat några av en högsta långbollarna kvar på Strömvallen. I stället ett vassare, bättre och effektivare passningsspel och mer bollinnehav.

Tak också, höll på att glömma det.

Målet

Det har gjorts några snygga mål, Falkenbergs Rodevåg klämde till med en volley mot IFK Göteborg för några veckor sedan, men nu snackar vi frisparkar.

Nu snackar vi Johan Oremo mot Helsingborg.

Nu snackar vi pang-bong-bang.

Nu snackar vi vänsterslägga som Per Hansson aldrig hann se – och som nästan gick igenom nätet och upp på den nya, fina kortsidesläktaren som just då invigdes på Olympia.

Oremålen

Sju stycken. Återvändaren både gör mål och gör viktiga mål. Oremo har gjort hälften av GIF:s mål den här säsongen och ligger på delad tredjeplats i den allsvenska skytteligan.

Självklart tog det inte lång tid för Oremo att ta över titeln som Gefle IF:s främste målskytt i allsvenskan heller. Han började på 32, två efter Jakob Orlov, och har nu skjutit sig upp till 39 totalt.

Jag missunnar inte det minsta Johan Bertilsson att bli förste målskytt på Gavlevallen, men Oremos nick mot Gif Sundsvall som gav retur och mål hade gärna fått gå rätt in i krysset i den där matchen onsdagen den 20 maj.

Tränaren

Roger Sandberg är inte längre Per Olssons ersättare. Han är tränaren som skapat ett nytt, underhållande spel i Gefle IF – och därmed en egen identitet. Någonstans i slutet av förra säsongen visade klev han ut ur skuggan, visade sitt taktiska kunnande och hårda nypor (petade lagkaptenen Marcus Hansson) – och på den vägen har det fortsatt.

Sandberg har nu en nya arena för sin fotboll, med framför allt bättre träningsförhållanden. Jag gissar att han trivs.

Starten

Självklart var det oerhört viktigt att vinna den där premiären mot Falkenberg med 2–0. Och jo, Oremo gjorde mål direkt. Och sedan 2–0 hemma mot Kalmar och serieledning. Jo, visst var det en smakstart.

Attityden

Att komma tillbaka från smällar tyder på en stark inre tro på det egna laget. 1–3 (AIK – inte så farligt ändå, men då hamnade man i underläge redan efter en minut); 1–4 mot IFK Norrköping – där hoppade GIF till och gjorde 0–0 mot IFK Göteborg hemma i nästa omgång. Och 1–5 mot Olssons Djurgården vändes i en bortamatch några dagar senare till 2–1 mot Helsingborg.

Bottennappen

Alla dock på bortaplan. Men vi måste ända prata om när IFK Norrköping gjorde 4–0 i första halvlek (mål i minut 6, 13, 40 och 45+1) och Olssons Djurgården som gjorde totalt och även där stod det 4–0 ett tag (mål i minut 6, 21, 40, 52 och 68).

Publiksiffrorna

Tre matcher på Strömvallen gav 3 271 i snitt. Tre på Gavlevallen har haft 4 844, med galapremiären på 6 357 mot Gif Sundsvall.

Men är det här tillräckligt?

Har GIF till fullo utnyttjat alla möjligheter med den nya arenan?

Har man överbryggat det avstånd från centrala Gävle som Gavlevallen har?

Överraskningen

Jesper Florén. Högerbacken som jag betraktat som en vikarie i väntan på någon annan. Nu ropar jag närmaste desperat efter Florén – och hoppas att hans baksida läker fort.

Jag har egentligen ingenting emot att ha fel, jag hade det om Anders Bååth också, om resultatet blir så här.

Iakttagelsen

Emil Hedvall kör insparkarna med vänster fot – och utsparkarna med höger. Hugosson går igen.

Fågel-eller-fisk`?

Johan Bertilsson. Jag blir inte klok på karln. Han har ju allt. Och ibland ingenting. Och så farten, smartheten, spelintelligensen, tekniken och kylan som vid 1–1-kvitteringen mot Malmö FF.

Genombrottet

Jacob Ericsson har visat att han kommer att få det. Det saknas dock lite skärpa i försvarsspelet, några vassa inlägg till och kanske ett överraskande mål. Farten har han att skrämma motståndarna och få folk att resa sig på läktarna när han sätter fart.

Kaptenen

David Fällman. Har fått dansk dynamit bredvid sig i form av Martin Rauschenberg – och det är ett mycket bra mittbackspar. Fällman är en klassisk lagkapten – med ryggrad i ur och skur, dur och moll. Att han gick ut och sa att han ville förlänga med GIF även om han vill vidare i karriären tyder på karaktär.

Nästa

Visst, Elfsborg i dag. Men Hammarby måndagen den sjätte juli känns som en andra invigning av Gavlevallen. Den matchen vill jag inte missa. Speciellt kul vore det om Tim Markström stod i mål för Hammarby också – då kan jag acceptera 0–0.

Tipset

Gefle IF slutar åtta, efter bland annat 2–0 mot Pelle Olssons Djurgården på Gavlevallen den 14 september.

Johan Oremo gör till slut 14 mål.

Roger Sandberg förlänger sitt tränarkontrakt.

Ingen säljs (i år).

Publiksnittet på Gavlevallen hamnar på 4 756. Många är glada. Bara en del längtar tillbaka till Strömvallen.

Mer läsning

Annons