Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsveckan som ska ge GIF fördel

/
  • Emil Hedvall tränade, precis som under hela veckan, med ett specialskydd på Testebovallen på söndagseftermiddagen. Han tar inga risker efter hjärnskakningen han fick för knappt två veckor sedan, och spelar med skyddet nere i Halmstad också.

Inför mötet med Halmstad sökte GIF den naturliga linjen – och hittade den i Strömsbro.
Testebovallen har varit lagets hem under hela veckan.
Ett taktiskt drag förstås.
– Och det är härligt för spelarna att få komma ut på vanligt gräs så här på sommaren, säger tränaren Roger Sandberg.

Annons

På måndagkvällen får GIF äntligen spela allsvenskt igen efter det långa och påtvingade uppehållet – och veckan som gått har laget legat på vad som i det närmaste kan betecknas som ett träningsläger.

Det är inte så långt mellan Gavlevallen och Testebovallen – men i frågan om underlag är det stor skillnad.

För att förbereda sig inför gräsmatchen mot Halmstad hittade GIF bästa förutsättningarna där.

– Det ska vara den bästa gräsplanen i Gävle med omnejd, det var därför vi valde den, säger Roger Sandberg.

Är den det då?

– Ja, det är den nog, det tror jag, även om man kanske skulle önskat att dom kunde klippa ner den lite till och kanske vattna lite. Om man jämför med allsvenska gräsplaner så är gräset lite långt. Men jag klagar inte, vi är jättetacksamma över att ha kunnat träna här de här dagarna.

Vad har ni fått ut av veckan?

– Först och främst är det skönt avbrott för killarna. Även om vi är väldigt nöjda med konstgräset kan det vara skönt att byta miljö en stund rent mentalt. Sedan har ju målet varit att vänja oss vid spel på gräs helt enkelt.

Vad är det man måste tänka på mest?

– Bollen kan bete sig lite annorlunda på gräs, ibland får man använda två tillslag där man vanligtvis bara använder ett. Det blir ofta mer duellspel på vanligt gräs också, eftersom situationerna liksom hinner rinna undan på konstgräs.

– Men gräset på Örjans Vall är väldigt kortklippt och blött så spelet där brukar bli snabbt ändå.

Johan Oremo är skadad och det hetaste tipset är att GIF ersätter honom med Dardan Mustafa.

Han och även Emil Bellander är väl spelare som kan passa ganska bra på naturgräs.

– Jo, och det gäller även Jacob Hjelte. Alla tre är fysiska spelare och de är allihopa såna som har egenskaper som kan komma till sin rätt på gräs.

Utgångstipset är att Mustafa spelar bredvid Dioh Williams.

– Blir det så är jag redo, säger Dardan.

Roger Sandberg fick hjärtat i halsgropen när målvakten Emil Hedvall, för elva dagar sedan på samma träning som Oremo bröt vadbenet, fick ett stenhårt skott i huvudet från nära håll. Lindrig hjärnskakning blev diagnosen.

– Han mådde bra redan dagen efter och var tillbaka i lätt träning efter fyra dagar. Det var lite oroligt där ett tag, men skönt att det inte var så farligt, säger Sandberg.

Nu tränar och spelar Hedvall med ett huvudskydd.

– Det är bäst att inte leka med hjärnskakningar så nu kör jag med skyddet ett tag. Så länge man har skägg ser det ganska bra ut, säger Hedvall.

Hur har det varit att träna på gräs?

– Det har varit en bra vecka för oss. Det blir ganska annorlunda slags spel, fler närkamper. Och om inte annat luktar det väldigt gott.

Mer läsning

Annons