Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå, GIF – det var match här i Tele2, var var ni?

Emil Hedvall var lite sen vid första målet, vid straffen och vid tredje målet.
Men än sen då.
Resten av GIF dök ju, med några få undantag, inte ens upp till match i Tele2 Arena mot Hammarby.
Jag som trodde bottennappens tid var över för i år.

Annons

Men 0–3 mot Hammarby, detta pressade och egentligen stressade Hammarby, var en överraskande bjudning av Gefle IF som tryckte till i tabellen med två raka 2–1-segrar på Gavlevallen under förra veckan.

Det värsta var egentligen inte förlusten eller resultatet, även om Hammarby nu är ett av få lag på undre halvan som GIF förlorat mot (Örebro är det andra).

Men var Hammarby så lysande?

Var Hammarby så blixtrande bra?

Var det här ett lag och ett spel som GIF inte kunde stå emot?

Nej och nej och nej en gång till.

Förklaringen och förfallet låg helt i den egna prestationen, när Hammarby rätt enkelt markerade fast GIF:s försök att framför allt ta sig fram på högerkanten via bekanta kombinationer mellan Florén, Bååth och Lantto. Det var där luckan fanns, bakom Kennedy Bakircioglu, men det gick sååå lååååångsamt att allt stängdes till.

För gott.

Och samtidigt satt jag faktiskt och tyckte synd om den formstarke Johan Bertilsson på den andra kanten, som mest fick stå och spana och undra vad som hände långt därborta och till slut i ren desperation började söka en mer central position.

Dessutom var Johan Oremo och Dioh Williams enkla offer för Hammarbys mittförsvar som nickade bort allt som fanns och lite till.

Duellerna man mot man går jag inte ens in på. Där vann Hammarby på knockout gång på gång.

GIF har i de senaste matcherna haft problem att behålla spelet i andra halvlek, speciellt i slutfasen av dessa. Nu inträffade det skeendet redan i den första halvleken.

Sedan var det självklart en bekant, en spelare som under sina fyra år gjorde fantastiska 34 allsvenska mål (och ett kvalmål) för GIF, som stod för de avgörande insatserna.

Jakob Orlov nickade in 1–0 i 22:a minuten och det var honom som Hedvall rammade så att domaren gav hemmalaget en snabb och enkel straff sex minuter in på den andra halvleken.

Det räckte målmässigt.

Sedan var matchen egentligen över, och GIF hade på ett passivt sätt assisterat Hammarby till en växande möjlighet att hänga kvar i allsvenskan.

Det börjar allt mer se ut som att ordningen Åtvidaberg och Halmstad på nedflyttningsplats och Falkenberg på kval cementeras.

Men GIF är inte där. GIF är i stället förhoppningsvis på Gavlevallen på söndag och möter IFK Norrköping, ett av de tre lag som spelar för SM-guld under hösten. Norrköping vann nu femte raka (4–2 mot Olssons Djurgården) och toppar på samma poäng som AIK som vann sin nionde raka seger när man satte klubbrekord via 2–0 borta mot Gif Sundsvall.

IFK Göteborg kan visserligen gå förbi under torsdagen när man har Elfsborg borta, men ett kryss där skulle placera samtliga tre topplag på samma poäng.

GIF kan alltså vara med och påverka guldstriden.

Kl 17.30 på Gavlevallen på söndag.

Kom gärna dit...

...och då menar jag det inte som en uppmaning till publik – utan till Gefle IF:s lag.

LÄS ÄVEN: Här är spelarbetygen – med snittet 1,55

SE ÄVEN: TV-reprisen på uppsnacket inför matchen med Daniel Theorin som gäst

Mer läsning

Annons