Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halt – här får ingen AIK-are passera

Omar Jawo har provtränat med AIK och Olof Mård hejade på laget när han var liten.

Men i dag kommer Gefle IF:s mittbackslås inte släppa en enda liten ”gnagare” förbi sig.

– Nej, i dag är det stängt, säger de båda.

Annons

Ödesmatch, rysare och drama. Ni kan kalla det vad ni vill. Klockan fyra i eftermiddag är det avspark för årets nagelbitare nr 1.

Regerande svenska mästarna AIK ligger på kvalplats – bara en poäng före Gefle IF. Bägge lagen behöver vinna för att ta sig upp på fastare mark när endast fyra omgångar återstår av allsvenskan.

Två som ska göra allt för att stoppa ett frustande och rykande AIK är Gefles mittbackar Omar Jawo och Olof Mård.

Två spelare som faktiskt har haft viss känsla för det svartgula laget en gång i tiden. Omar Jawo, som kommer från Täby, provspelade till exempel med Solnaklubben för några år sedan innan han hamnade i GIF. Och i ett reportage inför hans första säsong med Gefle förra våren berättade Omar att han citat: ”Jag har alltid hållit på AIK – och jag har tränat med Gnaget, men det blev aldrig något”.

Olof Mård berättar – om än lite motvilligt – att han hejade lite på AIK när han var yngre och åkte ned till Råsunda och tittade på matcher.

– Det är inte sant att jag är AIK:are, jag är uppvuxen med GIF och stod i GIF-klacken på sektion H tidigare. Men okej, när inte Gefle var i allsvenskan hejade jag lite på AIK mest för att man ville följa ett lag i allsvenskan, förklarar Mård.

Men nu är det nya tider och såväl Omar som Olof och resten av GIF-laget är fullt inställda på att det allsvenska kontraktet ska fixas med start i dag.

– Det viktigaste för oss är att se upp med deras instick in bakom vår backlinje, menar Jawo.

Hans kollega Olof Mård anser däremot att AIK:s adrenalinsatsning från start är det som Gefle måste vara mest vaksamma på.

– Med tanke på deras tabelläge kommer de nog att gå mycket på instinkt, så för oss gäller det att behålla lugnet och fokusera på det vi ska göra, säger han.

Första gången firma Mård/Jawo kamperade ihop som mittbackar var för nästan exakt ett år sedan på just Råsunda – mot AIK. Den gången jagade hemmalaget SM-guldet och vann till slut med 1–0. Men sedan dröjde det till matchen mot Häcken (0–2) i slutet av augusti i år innan de fick chansen att spela ihop igen. Till stor del beroende på Olof Mårds fotbrott i vintras, som höll honom borta från spel så länge.

Därför blir dagens drabbning bara den totalt tredje matchen som duon spelar ihop.

– Så är det. Men det är inte direkt annorlunda mot att spela med ”Theo”. Det är bara att köra som vanligt och inget hokus pokus, menar Omar Jawo.

Att Daniel Theorin är avstängd, precis som han var för ett år sedan på Råsunda, ska alltså inte behöva vara ett minus för GIF.

Och enligt Olof Mård är också AIK:s anfallsspel – om inte försvagat – så i alla fall väldigt annorlunda jämfört med förra året.

– Förra året hade de Ivan Obolo där framme som var farlig med sin tyngd. Det anfallsspelet har dom inte i år, men självklart blir det tufft i alla fall, säger Olof Mård.

• Hur är känslan då?

– Den är bra. Vi känner oss inte nervösa utan det är så här fotbollen är med viktiga matcher. Vi har hamnat i den här situationen av en anledning, men det är ingen idé att se bakåt utan nu gäller det bara att titta framåt.

Som en match på ett kokande Råsunda i dag till exempel.

fakta

Mer läsning

Annons