Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är GIF:s nye mittback

/

Han var ett stort framtidslöfte och ungdomslandslagsman i Danmark, men fick aldrig förtroendet i Esbjerg.
Då flyttade han till Island för en omstart.
Under torsdagen gjorde mittbacken Martin Rauschenberg sitt första pass med Gefle IF.

Annons

Den danske 23-åringen spåddes en lysande framtid och fick i tidig ålder chansen i Esbjergs A-lag.

Men utvecklingskurvan fick sig en törn när lagets tränare inte gav honom förtroendet. I stället lånades Martin Rauschenberg ut till den isländska klubben Stjarnan.

Under det första året var han på lån, men den senaste säsongen var mittbacken där permanent.

En säsong som Martin beskriver som sensationell.

Laget vann den isländska serien och chockade lag som skotska Motherwell och Lech Poznan genom att slå ut dem i kvalet till Europa League.

– Det var en galen säsong på alla sätt. Att vi lyckades vinna mot dessa lag fanns nästan inte på kartan. Tyvärr mötte vi Inter i den sista kvalomgången och åkte ut. Men det var en fantastisk erfarenhet för mig personligen, förklarar Rauschenberg.

Vilken klass håller den isländska ligan om du jämför med allsvenskan?

– Jag skulle säga att de tre bästa lagen i Island skulle vara med och kämpa på den nedre halvan i allsvenskan. Ligan är ganska ojämn. Det finns många individuellt skickliga spelare där, men taktiskt sett är man ganska långt ifrån lagen i Sverige och Danmark.

Men Rauschenberg fick den omstart han var ute efter – och kände efter säsongen att han ville testa något nytt.

– Allsvenskan är en bra liga och jag tror att det är ett perfekt steg för mig att ta. Jag tycker att jag har utvecklats mycket under mina år på Island. Jag fick spela väldigt mycket och tränarna trodde på mig.

GIF:s sportchef Hasse Berggren hämtade upp Martin på Arlanda på torsdagsmorgonen. Några timmar senare gjorde han sitt första träningspass med Gefle IF.

– Det kändes helt okej för att vara mitt första fotbollspass på en och en halv månad. Uppladdningen var väl inte den bästa. Min resa började klockan tre på morgonen.

GIF körde ett intensivt pass på en och en halv timme.

Och dansken var aktiv.

– Jag är en ledartyp och gillar att styra ute på planen.

Bredvid stod Berggren och imponerades.

– Det är en intressant spelartyp. Han har en bra bollbehandling och är en skicklig passningsspelare. Sen är det alltid ovant under den första träningen. Han behöver lite tid på sig att komma in i det, men jag tycker att det såg intressant ut.

Han var väldigt aktiv.

– Det visste vi innan. Att han är en ledartyp visade han verkligen. Det är en härlig kille som är lätt att ha att göra med. Det var kul att se honom live.

Berggren hade innan torsdagens pass sett några av matcherna han gjorde i Europa League på video.

– Han är väldigt bra skolad. Han var på rätt ställe i försvarsspelet och gav sig aldrig in i några bekymmer. Han spelade enkelt.

På lördag flyger Martin tillsammans med truppen till Portugal för en veckas träningsläger. Sedan avgörs det om han kommer att få ett kontrakt av GIF.

– Nu får jag chansen att lära känna grabbarna i laget ännu bättre. Vi kommer till värmen i Portugal och förhållandena är perfekta att bevisa att jag är värd ett kontrakt.

Mer läsning

Annons