Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är GIF-supportern som inte följer med till Gavlevallen

/

– Nu är det slut för min del, säger Jan Johansson, 74.
– Säsongsbiljetterna är köpta sedan länge, säger Folke Bohlin, 77.
Flytten till Gavlevallen väcker olika känslor bland Strömvallens tidigare stammisar.

Annons

Jan Johansson kommer egentligen från Sävsjö och det hörs, även om han bott i Gävle i 50 år. Men trots Smålandsdialekten är det GIF som gäller. När laget gick upp i allsvenskan 2005 bestämde han sig för att skaffa säsongsbiljett.

– För mig är Gefle IF och Strömvallen tätt förknippade. Nu går känslan förlorad. Jag tycker det är jättesynd, säger han.

Vad är det som varit så speciellt med Strömvallen?

– Först och främst att den legat centralt. Det är det viktigaste för en fotbollsarena, titta bara på hur det ofta ser ut utomlands. Att kunna ta promenaden dit och därifrån, gå och filosofera och analysera matchen. Jag brukar ta en öl och lite mat ibland på vägen dit. Det är halva nöjet.

– Varför ska dom flytta upp i skogen?, säger Jan Johansson.

Vad borde man gjort i stället?

– Man borde ha rivit det gamla och byggt nytt på samma plats. Det där med K-märkt tror jag är bluff alltihopa. Man kan riva om man vill. Det är politikerna och de som bor kring Strömvallen som gjort att det blivit så här, det är deras ansvar.

– Jag begriper inte hur politikerna tänker. Man vill bara skratta åt dom. De är inkompetenta enligt mig.

Tio år med säsongsbiljett, sektion C, rad 9, plats 23 – men nu är det stopp.

– Jag följer inte med dit upp. Det är inte samma sak längre för mig. Dessutom kommer det att bli ytterligare en kostnad på runt 800 kronor att ta sig dit med buss.

Hur kändes avslutningen på Strömvallen?

– Jag var inte ens där. Jag köpte ju ingen säsongsbiljett inför säsongen, men frågade i god tid om jag kunde få köpa biljett separat till de tre första matcherna. Men då hade de inte tryckt biljetterna. Och när jag väl skulle köpa en så var min plats såld. Jag ville sitta där jag alltid suttit, och när inte det gick så fick det vara.

Har du varit uppe vid Gavlevallen och tittat?

– Jo, jag var faktiskt där häromdagen.Jag kanske tycker att den ligger lite nära ishallen. Annars ser det väl fint ut, men det är ju inte det som det är frågan om.

Kommer du aldrig att sätta din fot där inne?

– Jo, men jag ska absolut se en match, det ska jag. Men inte den första mot Sundsvall, då blir det en massa tal och skit och det är jag inte intresserad av. Kanske när Helsingborg kommer.

Folke Bohlin har sett Gefle IF sedan 1960. En av hans bänkgrannar på Strömvallen Johan Larsson ända sedan 1947.

– Jag tror inte han missat en enda match sedan dess, säger Folke.

Han, Johan och Göran Löfberg har suttit bredvid varandra på läktaren utan tak på bortre långsidan – nu flyttar de med glädje till Gavlevallen.

– Jag ser verkligen fram emot det här, det ska bli så spännande, säger Folke.

Han har följt och engagerat sig i arenafrågan genom åren.

En sak, förutom kärleken till Gefle IF, förenar Folke Bohlin och Jan Johansson – båda gillade det ursprungliga förslaget bäst, det där bolaget Fastpartner ville renovera Strömvallen och bygga hotell vid sidan om.

– När det var på gång var jag ju för det. Men ingenting fick ju röras där omkring, säger Folke.

När Gavlevallen nu står färdig vid Gavlehov är det ett alternativ som Folke och hans kompisar omfamnar.

– Den bästa modellen blev ju att bygga på Sätraåsen. När man inte kunde bygga om Strömvallen är det ju bara att flytta!

– Det blir bra för alla spelare, bra för GIF och bra för oss. Inte gör det mig nåt att det inte är gångavstånd från centrum. Jag kanske tar bilen om det är så, eller bussen från Rådhustorget. Och på sommaren kan jag ju cykla.

Det här med det sentimentala då, är det inget du känner av?

– Nä, tyvärr, ingenting faktiskt. Jag är så trött på allt det där runtomkring, bajamajorna och den där pissoaren bakom läktaren. Och skulle man försöka få en kopp kaffe i paus hade det ju gått tio minuter av andra halvlek innan man satt på sin plats igen.

Har ni sett era nya platser?

– Nja, vi var där och fick titta, jag tror det var i december och då var det svårt att få nåt riktigt grepp. Vi ska sitta på sektion N i alla fall. GIF har sagt att det ska vara bra platser.

– Det bästa är ju att vi slipper bli blöta om det regnar nu. Tänk så dyblöt man varit på Strömvallen många gånger. Jag minns en match i fjol, jag tror det var mot AIK – då var det inte ett plagg som var torrt. Det ska bli skönt att slippa det där, det måste jag säga.

Hur kom det sig förresten att ni började gå och se GIF ihop en gång i tiden?

– När jag flyttat till Gävle 1959 så sålde Johan korv på stan. Det blev att man stannade och pratade och vi kom snabbt fram till att båda var intresserade av samma sak. Vi var fem stycken som satt tillsammans tidigare, men två har fallit ifrån.

Ingen i det trogna GIF-gänget Bohlin/Löfberg/Larsson kan komma loss för fotografering så Jan Johansson får klara sig själv.

Och när han tar de första stegen inne på Gavlevallens nya konstgräs kan han inte annat än konstatera:

– Det är ju en fantastisk arena, en mäktig känsla. Det är klart att man unnar spelarna det här, det är inget snack om det.

– Ska jag gå på en match här uppe så vill jag sitta här, alldeles bakom GIF:s spelarbås. Det är där jag alltid suttit på Strömvallen...

Mer läsning

Annons