Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skjuter han Gefle ett steg närmare...

Gefle IF är med största sannolikhet klart för spel i allsvenskan även nästa år. Tacka Björn Andersson och hans Gais för det. Tack vare 3–0-segern mot Ljungskile så kan LSK inte längre gå om GIF i tabellen.
– Jag är glad över att kunna hjälpa till, säger Andersson som gjorde 1–0 på straff.

Annons

Givetvis finns det en chans, rent matematiskt, att LSK ska kunna greja att gå om Gefle, men då måste man ta i kapp 18 mål. Då skulle det ungefär sluta såhär i de återstående matcherna: Trelleborg–Gefle 5–0, Örebro–Ljungskile 0–7 och Gefle–Elfsborg 0–6. Det känns inte speciellt sannolikt.

Även GIF Sundsvall har en mikroskopisk chans att peta ner Gefle till kvalplats. Då måste Giffarna vinna sina båda återstående matcher mot Örebro och Malmö samtidigt som Gefle förlorar sina kvarvarande matcher. Tar Gefle en poäng i dag så måste Sundsvall plocka in 13 mål förutom att ta två segrar.

– En konkurrent till oss föll bort och det är så klart bra. Men vi koncentrerar oss på våra matcher, det kan ju fortfarande sluta med kvalspel, säger tränaren Pelle Olsson.

Målet som sköt bort Ljungskile från att hota Gefle var helt klart Björn Anderssons 1–0 på straff. Det kom efteråt att bli en stor snackis om det var straff eller inte.

– Jag har ryggen mot situationen så jag ser den inte. Men han som blev neddragen (Anders Tobiasson) sa att det var solkart. Ljungskile är ett lag som spelar på gränsen i alla situationer. De känns som en klass för sig när det gäller sättet de spelar. De kastar långa inkast från mittlinjen och framåt och skickar upp mittbackarna på alla fasta situationer. Matcherna mot Ljungskile blir väldigt sönderryckta och det är svårt att få till en normal matchbild mot dem. Jag tycker att Gefle spelar ett mer konstruktivt spel och har skickligare spelare offensivt, säger Björn Andersson.

En av spelarna som har varit viktigast för Gefle i år är Daniel Bernhardsson. Han har faktiskt spelat varenda minut i Gefles matcher i år och även han tycker givetvis att det ser lite lättare ut nu.

– Det var ju absolut ett bra resultat. Nu vet vi att vi har dem bakom oss och att bara Sundsvall kan hota om de vinner två matcher, men tar vi en poäng så ska det vara klart. Vi har fortfarande allt i egna händer precis som vi har haft ett tag nu. Vi tar en match i taget nu.

Gefle tippades som ett mittenlag i år, men har ändå fått kämpa hårt för överlevnad.

– Det kändes tungt ett tag på våren. Vi visste att vi kunde prestera mycket bättre. Vi hade inte marginalerna med oss, men nu har vi gjort en klart godkänd höst, säger Daniel Bernhardsson.

Pelle Olsson håller med.

– Vi har gjort några stabila matcher nu och även varit nära poäng i några matcher. Med en sån första halva av säsongen så tar det tid att få tillbaka självförtroende.

Vad kan man då vänta sig för Gefle i dag när det räcker med att hålla nollan för att bli kvar i allsvenskan?

– Vi går för seger i alla matcher. Huvudsaken är att vi gör en bra match, säger Bernhardsson.

Mer läsning

Annons