Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoten från kanternaLantto och Frampong måste våga: "Tappar man bollen är det bara att fortsätta"

Annons

Förra säsongen gjorde Gefle IF 36 mål i allsvenskan och kvalet.

Nästan hälften kom efter att antingen Jonas Lantto på högerkanten eller James Frempong på vänsterkanten varit bidragande på något sätt.

Lantto gjorde själv fem mål, och det är en skillnad mellan de båda. James Frempong gjorde nämligen inte ett enda under förra säsongen.

– Nej, men det kommer i år, säger Frempong och tillägger:

– Jag får slipa på avsluten.

22-åringen Frempong värvades från Örebro till förra säsongen och fick ett litet genombrott med sina ruscher och sin förmåga att gå förbi motståndarförsvararna. Men trots allt gjorde han bara 13 matcher från start, och den stora nationella uppmärksamheten fick han inte.

Nu finns förhoppningarna att han ska slå igenom ordentligt.

Jonas Lantto å andra sidan har redan gjort sig ett namn och ryktades vara på väg bort från GIF när hans kontrakt gick ut efter förra säsongen. Att han skrev på och nu går in på sitt femte år med GIF gör att laget kan fortsätta pumpa på från båda kanterna.

Pressen, att det är de som ska stå för den offensiva kraften, ler de bara åt.

– Det är kul mest, säger Lantto, medan Frempong fyller i:

– På den här nivån ska det vara lite press, annars skulle det vara konstigt. Man får göra så gott man kan.

• Hur viktigt är det att våga i ett ändå ganska styrt spelsystem?

– Det är väl viktigt i alla lag. Man måste göra mål för att vinna matcherna. Och alla i laget deltar i offensiven, fast det är klart att vi är högre upp och då är det vi som ska göra det lilla sista, säger Lantto.

– Visst är det jätteviktigt att våga, vårt spel går ut på att göra det – annars får vi inte ut det bästa av oss själva, säger Frempong.

Deras direktiv är att gå framåt och slå inlägg, men de har också friheten att gå in i banan.

• Finns det något ni inte ska göra?

– Ja, inte tappa bollen, säger Frempong och skrattar.

– Vi ska väl inte springa så mycket med bollen rakt in i planen helst, säger Lantto.

• Men det gör ni väl ibland, eller?

– Nej, inte riktigt rakt. Vi får väl gå framåt så här, lite snett, säger Lantto och ritar en löpväg i luften innan han fortsätter:

– Om man tappar bollen när man går rakt in i planen är alla på väg framåt, och då blir det mycket emot (”vi får en kontring emot oss” översätter Frempong). Det händer att man gör det ibland i alla fall, men man ska försöka så lite som möjligt.

• Ni gillar ju båda att utmana och gå förbi. Det är väl då man riskerar att tappa boll?

– Det beror på var i banan man är. Det är inte så bra att göra det mitt på egen planhalva. Men det gäller att inte tänka så för mycket, och tappar man boll en gång är det bara att fortsätta ändå, säger Lantto.

• Man måste våga göra misstag...

– Ja, det gör de bästa också, det hör till i fotboll. Man ska göra så få som möjligt. Det är ju därför vi tränar, för att bli bättre, säger Frempong.

• Vad är det som gör att man kanske slutar våga?

– Det är klart att det händer. Det kan ha med självförtroende att göra, man kanske har misslyckats några gånger och börjar tveka och går inte in hundra för det. Då tappar man oftast bollen, säger Frempong.

– Eller om man möter en spelare som har en bättre dag än en själv. Då kanske det är bättre att spela enklare. Men man försöker ändå att spela sitt spel. Man går en match i huvudet varje match också, det går upp och ner om man gör något dåligt eller bra, säger Lantto.

– Sedan har man inte alltid pigga ben heller. Då ser det ju ganska enkelt ut när man tappar bollen, när det inte händer nånting, fortsätter han.

• Vad har Lantto för egenskaper som du skulle vilja ha, James?

– Jadu, han har ganska mycket faktiskt. Han skjuter bättre än mig. Han har nog lite bättre touch också. De bitarna skulle jag vilja ta av Lantto, säger Frempong.

• Du då, Lantto, vad vill du ha som Frempong har?

– Snabbheten är man mil efter. Även i en mot en tycker jag att han är mycket bättre än mig. Och hans magrutor, hehe. Nä, men det är väl mest det, hans spetsegenskaper.

Mer läsning

Annons