Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I GIF har Theorin fått sin revansch

Han är given i Gefles backlinje inför omstarten. Men för ett par säsonger sedan var han placerad i Malmös frysbox. – Jag tycker att jag borde ha fått spela mer, säger Daniel Theorin.

Annons

Historien om Daniel Theorin börjar i Härnösand och klubben IF Älgarna. Där gjorde han a-lagsdebut i division 3 som 15-åring och beskrevs som en jättetalang. Via GIF Sundsvall, Selånger och Timrå hamnade Theorin i Friska Viljor i superettan.

Där blev det 24 matcher och succé.

– Det var ett par klubbar och kollade på mig när jag spelade i superettan, men till slut föll mitt val på norska Lyn från Oslo. Jag var där och provtränade och det kändes bra, berättar Theorin.

I Lyn fick han stort förtroende och i ett lag med bland annat den nuvarande Chelseaspelaren John Obi Mikel var han nära att vinna Tippeligan redan första säsongen.

– Jag spelade 22 matcher den säsongen när vi kom tvåa bakom Molde.

Tolv matcher blev det säsonger efter, men Daniel ville flytta hem. Flera klubbar var åter intresserade av honom, men efter att ha provtränat med Malmö i november 2006 flyttade han två månader senare.

– Malmö kändes som det hetaste alternativet och det var svårt att säga nej till det de hade.

Då tog framgången plötsligt slut.

– Jag är väldigt nöjd med det jag presterade i Malmö. Men jag hade en tränare som inte tyckte att jag skulle spela och det är ju tränaren som bestämmer. Jag tycker att jag borde ha fått spela mer för jag var i en bra form i Malmö, säger Theorin.

Tränaren som ledde Malmö då var Sören Åkerby. En av mittbackarna som fick förtroende var istället nyförvärvet Jimmy Dixon.

Flytten till allsvenskans andra ljusblåa lag var då nödvändig för Theorin. Men då var olyckan framme igen. I snöstormen i matchen mot Djurgården blev han stämplad av Sebastian Rajalakso och lilltån visade sig vara bruten.

– Ja, det var ju lite oflyt, men det var bara att fokusera på att komma tillbaka, säger Theorin.

Väl tillbaka från skadeproblemen tog han Thomas Hedlunds plats i mittförsvaret. Tio matcher blev det i fjol.

När den här säsongen startade var han given i allsvenskans mest orutinerade mittbackspar med nyförvärvet Omar Jawo. Det skulle visa sig gå riktigt, riktigt bra.

– Jag har aldrig brytt mig om vad experterna tycker och vi har väl bevisat att de hade fel. Det är bara att hoppas att spelet håller i sig.

Experterna verkar i alla fall gilla det Theorin har gjort under säsongen. I Sportens betygsättning efter vårsäsongen ligger han på andraplats i Gefle efter Yussif Chibsah, i en av kvällstidningarna ligger han etta.

– Det är kul att andra ser att man gör något bra, men många gånger håller jag inte med om betyget jag har fått. Men man ska väl ta det med en nypa salt.

Theorin med sin förmåga att styra och ställa i försvaret kan mycket väl vara ett kaptensalternativ i framtiden.

– Jag försöker snacka och hjälpa så gott jag kan. Men den rollen har jag haft i alla lag jag spelat i.

I dag ska Theorin, Jawo och övriga i Gefle försöka göra allt för att stoppa Häcken med Mathias Ranégie (som ni kan läsa om här bredvid) i storform.

Historien om den nu 25-årige Daniel Theorin går vidare.

Mer läsning

Annons