Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonatan Berg blickar mot proffslivet

Han har stått i skuggan av sin lillebror länge nog nu. I Gefle IF ska Jonatan Berg bevisa att Stefan Rehn och Jonas Olsson hade fel som inte lät honom spela i IFK Göteborg.
– Man kan säga att det här blir en nystart för mig och självklart siktar jag på att bli proffs som brorsan. Men det gäller att ta en sak i taget, först måste jag göra det bra i Gefle, säger 23-åringen.

Annons

Jonatan Berg har en hel del allsvensk rutin, det ska sägas direkt. Men så här långt har han fått finna sig i att vara den där brorsan till Marcus Berg. Ni vet han som för något år sedan slog igenom med dunder och brak i allsvenskan och numera är ett firat fullblodsproffs i holländska Groningen – och ständigt med och nosar på landslagsplats när det vankas VM-kvalspel. Han finns med i truppen mot Portugal på lördag.

För Jonatan, som är ett år äldre än Marcus, har karriären tagit en annan väg. Visserligen kom han till IFK Göteborg från lilla Torsby i Värmland redan som 16-åring. Och visst fick han chansen i A-laget efter några år i Blåvitts ungdomsakademi.

Men när det verkligen gällde – ja, då fick Jonatan snällt sitta på bänken eller läktaren. Därför var det bara att acceptera en utlåning först till Gais 2006 och sedan till Trelleborg säsongen därpå.

– Men det var ändå ett steg i rätt riktning för mig när jag hamnade i Gais. Jag fick Roland Nilsson och Hasse Greens (tränarna) förtroende och vi spelade bra, så det var en bra tid, berättar Jonatan Berg men erkänner samtidigt:

– Jag ville ju helst spela i Blåvitt, det har alltid varit mitt lag, men när jag sedan blev utlånad till Trelleborg gick det bra där också och jag fick mycket speltid. Men vi låg ju inte så bra till och fick hela tiden spela med kniven mot strupen.

Förra säsongen var Jonatan Berg tillbaka i IFK Göteborg men fick inte överdrivet mycket speltid då heller. Så när kontraktet gick ut 31 december 2008 kände både Jonatan och Blåvitt att det var dags att gå skilda vägar på allvar.

– Jag var trött på bänken och på att aldrig riktigt få chansen. Jag tycker absolut att det funnits tillfällen när jag borde fått spela, klubben har satsat på många unga spelare under mina år där, så jag kan känna att jag också kunde ha fått en riktig möjlighet.

Och den där drömmen om att bli proffs ute i Europa kunde ha kommit redan nu. Jonatan Berg provtränade med dels Lask Linz i Österrikes högsta liga och han gjorde även några träningar med franska division 2-klubben Chatearoux. Men ingen av dessa nappade på den offensive yttermittfältaren med det vassa skottet.

I stället blev det en ny klubb i allsvenskan i form av Gefle IF.

– Jag var uppe och tittade på stan och träffade Pelle och Urban (Olsson och Hammar) innan jag bestämde mig och det känns väldigt bra så här långt. GIF är en bra klubb och ett bra val för mig i karriären.

Men innan han skrev på skadade han sig i ena knäet och fram till någon månad innan den allsvenska premiären har det mest handlat om rehabträning.

– Det är ett uttänjt ledband i ena knäet. En smäll jag fick sista träningsveckan i Göteborg, men nu är det helt bra, säger Jonatan vars hela vänstra över arm är prydd med en jättelik tatuering.

– Det är en hyllning till familjen som betytt väldigt mycket för mig genom karriären.

Pappa Kenneth Berg var tränare för både Marcus och Jonatan i unga år och brödernas mamma och lillasyster har också funnits med som stöd genom livet och fotbollen.

– Jag gjorde tatueringen för några år sedan och det står: ”Min familj är mitt liv – mitt hjärta är ert hjärta”.

– Jag har en tro på gud och därför tyckte jag att det passade bra.

Frågan är vilket förtroende Jonatan får av Pelle Olsson och Urban Hammar i sommar.

Mer läsning

Annons