Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanske är det lugnt – men jag längtar efter Jawo

Annons

GIF har väl, när halva allsvenskan är spelad, egentligen redan spelat hem säkrat kontrakt. Räknar man lite hit och dit, väger in logik och en skvätt realism, är det nog så att tre lag med stor sannolikhet kommer att ligga nedanför GIF när allsvenskan är slut.

Åtvidaberg är för svagt för att hota.

Örebro, Falkenberg, Halmstad och Giffarna Sundsvall kommer att jaga livet ur varandra i kampen om att slippa åka ur – plocka poäng av varann i inbördes möten men inte ta så värst många fler än vad GIF kommer att göra. Okej då, ett av dem skulle kanske kunna nå ifatt. Säg två till och med! Men aldrig tre.

Det är så där man tänker och funderar när 15 matcher återstår. Det känns ganska lugnt.

Och när Hasse Berggren säger att han litar på att Bellander, Mustafa eller kanske Hjelte kommer att kunna fylla luckan efter Johan Oremo, så vem är man att säga emot.

Ändå finns en längtan efter Amadou Jawo nu.

Den gamle GIF:aren lovade inför säsongen en reporter på Aftonbladet att ställa upp på tennismatch med 5000 kronor i potten ifall det inte blev minst tio mål i allsvenskan. Och det kan vara idé att börja värma upp och träna på andraservarna nu, för hittills har han inte gjort ett enda.

Jawo har bara startat tre matcher för Djurgården, premiären mot Elfsborg och de två senaste. Först mot Helsingborg då Pelle Olsson valde att spela säkert med målsprutan Mushekwi som hade luftrörsproblem och började på bänken. I 62:a minuten byttes Jawo ut och fem minuter senare avgjorde Mushekwi matchen.

Och så måndagens match mot Åtvidaberg, utbytt i 61:a.

I flera matcher har Jawo inte ens varit med i truppen.

När Haris Radetinac försvann för resten av säsongen värvade Bosse Andersson blixtsnabbt Seon-Min Moon från Östersund, en spelartyp som verkar snarlik Jawo – liten, snabb, bra med bollen i fart och kan spela både i anfall och på en kant.

Så...har Pelle klarat sig utan Jawo hittills kan han nog göra det under andra halvan av säsongen också.

Under den en och en halv månad som Oremo är ur spel ska GIF först möta Halmstad borta, Falkenberg hemma och Häcken borta innan "dödens veckor" väntar med ett pärlband av matcher mot i stort sett varenda topplag som finns: Elfsborg, Malmö, AIK, Göteborg.

Tar GIF inte tillräckligt med poäng i de närmaste tre omgångarna finns risken att den där "realistiska beräkningen" utmanas av en bistrare verklighet än någon kunnat ana i det bländande skenet av den allsvenska tabellen just nu.

Under förutsättning att Mushekwi räddas kvar, hans kontrakt går ut sista augusti, skulle ingen förlora på en snabb affär här.

Jawo kan hitta sig själv igen (för han kan förstås bättre än han visat!), GIF tar på sig ett tryggt säkerhetsbälte, Djurgården får tillbaka en spelare med återvunnet självförtroende till nästa säsong.

Den 14:e september möts GIF och Djurgården på Gavlevallen.

Då ska Oremo enligt planerna vara tillbaka, så det kan lugnt skrivas in i avtalet att Amadou Jawo inte spelar den matchen.

Låna honom!

Mer läsning

Annons