Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvartetten tippar GIF med hjärtat

Det är rått i luften på Strömvallen – och ödesmatchen mot AIK är bara ett par dagar bort.

Då kan det vara bra för kärnan i Gefle IF:s supporterklubb Sky Blues att få snacka sig varm.

– Vi åker till Råsunda med optimism i bagaget, säger Kalle Bergström.

Annons

De har varit med ända sedan Sky Blues bildades 2001. Och längre tillbaka än så.

– Man kan säga att vi är kärntruppen i Sky Blues i dag, säger Magnus Backman och får medhåll av Jens Tidlund, Kalle Bergström och supporterklubbens ordförande Eric Stefansson.

Den här säsongen har varit en resa mellan hopp och förtvivlan – och det är långt ifrån över.

– Långa stunder lider man. Frustrationen som man ofta upplevt under matcherna den här säsongen är inte rolig, säger Eric Stefansson om Gefle IF:s kamp för överlevnad i allsvenskan.

På lördag åker Sky Blues med en buss till det nervkittlande mötet med AIK på Råsunda.

– Vi blir 50 stycken ungefär. Och så väntar jag mig en del utöver det, säger Eric.

– Vi får slita med näbbar och klor för att kunna matcha AIK:s supportrar på Norra stå. Vi får vara glada om vi hörs ordentligt nån gång, säger Magnus Backman.

Alla fyra är överens om hur matchen kommer att utveckla sig.

– Med publiken i ryggen kommer AIK att trycka på direkt, medan GIF kallt får ligga i bakvattnet och invänta rätt lägen, säger Magnus.

Eric har en enkel lösning för tre poäng.

– Om GIF kan spela som de gjorde mot Kalmar under de första 45 minuterna, då är jag övertygad om att de vinner mot AIK. Det gäller att orka spela så hela matchen.

Säg att GIF vinner, är ni då oroliga över vad AIK:s supportrar kan ställa till med?

– Nej, det finns egentligen ingen anledning att spekulera i det. Vi har faktiskt inte varit med om någon skadegörelse eller liknande under vår tid i allsvenskan, säger Eric.

Magnus:

– Om Gefle vinner kanske man får titta sig över axeln både en och två gånger när man lämnar arenan. Skämt åsido, det ska nog inte vara någon fara. De supporterpoliser vi haft med oss hela säsongen har varit kanon.

Kvartetten har olika teorier kring varför det gått så motigt för GIF i år.

– Laget åkte på en del jobbiga skador i början på säsongen, och fick arbeta i motvind. Sedan blev det fruktansvärt tungt när Gerndt och Berg såldes, säger Jens Tidlund.

Hur är ert förtroende för Pelle Olsson och Urban Hammar?

– Om man tittar på spelarmaterialet tycker jag att de har lyckats riktigt bra. Pelle har förmågan att hitta guldkornen, och det är klart man måste vara nöjd över det han gjort i Gefle, säger Magnus.

Eric nickar instämmande.

– Pelle är grym på att hitta talanger. Han ser spelare som ingen annan ser, som exempelvis Jakob Orlov.

Jens Tidlund tycker dock att GIF:s tränarduo har svagheter.

– De skulle till exempel kunna experimentera mer, så att man märker att det händer nånting extra. Startelvan är ofta alldeles för väntad, säger han.

Klockan 13 på lördag rullar GIF-supportrarna från Gävle mot Råsunda.

– Då är vi redo. Nu ska vi fortsätta bygga på de positiva känslorna, säger Eric Stefansson.

I dag offentliggörs för övrigt vilka som röstats fram som representanter för Supporterlaget 2010, som är ett samarbete mellan de 16 allsvenska klubbarna och fotbollens huvudsponsor Svenska Spel. Syftet är att lyfta fram goda förebilder som står upp för en juste supporterkultur.

Från Sky Blues är det Eric Stefansson och Roger Thollin, sekreterare i Sky Blues, som slåss om en plats i Supporterlaget.

– Det här är en riktigt bra grej, som kastar ljus på allt det positiva i svensk supporterkultur. Det finns så mycket mer än den klick som bara förstör, säger Eric.

Mer läsning

Annons