Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagkapten Bååth: "Oremo får jättegärna bomba in en frispark från 30 meter igen"

19.30 på fredagen är det avspark mellan Helsingborg och Gefle. Sporten tog ett snack med lagkapten Anders Bååth om läget, matchen och uppladdningen. – Det är så klart en viktig match och eftersom vi ligger i det läget som vi gör så är alla matcher och alla poäng väldigt viktiga, säger Bååth.

Annons

Bååth pratar med domaren Johan Hamlin under matchen mellan IF Elfsborg och Gefle IF.

På fredagskvällen ställs Gefle IF mot tolfteplacerade Helsingborg på Olympia i Skåne. Ett hemmalag som på senaste tiden spelat lika och förlorat mot BK Häcken inom en veckas tid samt vunnit borta mot GIF Sundsvall och som dessutom har en bra statistik mot just Gefle i allsvenskan.

– Det är så klart en viktig match och eftersom vi ligger i det läget som vi gör så är alla matcher och alla poäng väldigt viktiga, säger lagkaptenen Anders Bååth.

LÄS MER: Skåne tufft för GIF – men tränaren ser förbi statistiken

Under det decennium som Gefle spelat i allsvenskan har man spelat bortamatch i Skåne 26 gånger men endast tagit hem tre poäng en gång, mot just Helsingborg. Detta den 9:e maj 2015.

– Helsingborg spelade vi bra mot förra året så det finns en bra känsla i gruppen att åka till den arenan. Nu får vi se till att återupprepa den prestation vi gjorde då och se till att göra en bra match och ta poäng.

Ni spelade 1–1 hemma mot dem den 3:e april i år och så vann ni med 2–1 senast ni var på Olympia, vad kan ni ta med er från de två matcherna?

– Vi har en skön känsla med oss och när vi har mött Helsingborg så har vi spelat ganska bra, så vi får lita på oss själva, jobba jäkligt hårt och höja oss från den senaste matchen mot Hammarby, som inte var bra.

Hur har ni jobbat för att, på något sätt, glömma bort Hammarbymatchen?

– Framförallt ska vi inte göra samma sak som vi gjorde i den matchen utan vi ska ta lärdom av den. Vi har kollat på matchen i efterhand, pratat om det vi gjorde dåligt och haft en del teori i veckan där vi har pratat om hur det ska se ut och hur vi vill spela.

Ni har tränat två träningar på naturgräs i Strömsbro, hur har det varit att vänja sig vid den?

– Olympia är ju lite större och lite snabbare, men nu har det ändå regnat lite så i går var den väl så lik som den kan bli. Men det är lite annat, du får spela med skruvdobbar och sätta ner dobbarna i marken, så det är skönt att få känna på gräs innan vi ska spela.

Vad har ni tränat på inför matchen? Var har fokuset legat?

– I förrgår tränade vi på anfallsspelet för att få till det lite bättre än förut och i går fokuserade vi på försvarsspelet. Så egentligen de två bitarna som är grundläggande men som vi har varit för dåliga på de sista matcherna.

Johan Bertilsson och Johan Oremo låg ju bakom bortasegern förra säsongen, vad tror du det kan betyda att de är med när ni åker dit igen?

– Bertilsson är ju bra på att göra offensiva självmål, alltså att bollen går vid deras spelare och in, skrattar Bååth.

– Men det är klart att det är positivt och Oremo får jättegärna bomba in en frispark från 30 meter igen. Men sedan är det jätteviktigt att vi har ett mycket bättre och aggressivare försvarsspel än vi haft senast, och även det egna spelet, för det har varit för dåligt de sista matcherna.

– Vi har haft för lite bra situationer där vi själva haft bollen och kommit till bra anfall genom att passa bollen till varandra, så där måste vi snäppa upp oss rejält mot de senaste två matcherna.

Laget lämnar Gävle strax efter åtta på fredagsmorgonen och flyger därefter ner till Ängelholm innan man intar matchstaden Helsingborg inför avspark 19.30.

– Det är skönt att inte ha en bussresa i benen och att vi får ladda upp på det här sättet. Det finns för- och nackdelar med alla sätt att resa men nu slipper vi i alla fall bussresan ned.

Mer läsning

Annons