Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagrell: ”Det borde ha löst sig”

Yussif Chibsah och Haruna Moshi hade kunnat spela kvällens Europa league-kval – om Gefle IF hade kontaktat Svenska Fotbollförbundet i tid.

Det påstår förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

– Det hade löst sig med ett aktivt agerande, säger han.

Annons

I går kunde Sporten berätta att Gefle IF:s afrikanska spelare, Yussif Chibsah och Haruna Moshi, tvingas stanna hemma när laget spelar Europa league-kval mot Runavik i kväll.

GIF-spelarna fick inga visum för att komma in i Färöarna eftersom att GIF fick felaktiga uppgifter. Dessutom tar det upp till två veckor att få visum, vilket inte spelarna hade hunnit få även om GIF ansökt redan direkt efter lottningen.

Konstiga regler, tyckte man i föreningen. Men det hade gått att lösa ändå – om Gefle IF hade kontaktat Svenska Fotbollförbundet från första början.

I alla fall enligt SvFF:s ordförande, Lars-Åke Lagrell.

– Jag tror att det hade löst sig med ett mer aktivt agerande från Gefle IF. I en sådan här situation skulle de ha kontaktat oss i tid. Då hade vi kunnat göra en skrivelse till Uefa, som hade börjat jobba med ärendet på en gång. De brukar fixa sådana här saker, säger Lagrell.

Gefle IF kontaktade fotbollsförbundet så sent som i måndags efter att de fått reda på att de tidigare uppgifterna om att spelarna kunde åka fritt till Färöarna var felaktiga.

– Men vi fick inte den informationen som Lagrell säger. De sa åt oss att de kunde lämna ett intyg och inte göra så mycket annat, säger Gefle IF:s klubbdirektör, Eva von Schéele-Frid.

• Kan det ha varit för att matchen bara var två dagar bort då?

– Det är möjligt. Hade vi vetat att de första uppgifterna var felaktiga tidigare skulle vi självklart agerat på en gång.

• Borde ni inte ha dubbelkollat de första uppgifterna?

– Man tycker ju att man kan lita på en byrå (danska ambassaden i det här fallet, reds anm.) som har som arbetsuppgift att ordna med visum och annat. Det känns väldigt konstigt. Men så här i efterhand borde vi absolut ha gjort det.

• Har ni börjat söka visum till exempelvis Georgien i nästa kvalomgång?

– Nu ska vi ta reda på vilka krav som gäller i det båda länderna, antingen Estland eller Georgien, som vi måste besöka om vi går vidare. Då kan vi trycka på knappen direkt.

Går GIF vidare från dubbelmötet med Runavik får de antingen möta Dinamo Tbilisi eller FC Flora i den andra kvalomgången. De matcherna spelas 15 respektive 22 juli.

Mer läsning

Annons