Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantto fixade cupseger - allsvenskt motstånd nästa

Gefle IF vann cupmatchen mot superettanlaget Qviding med 3-1 under söndagen.
På kvällen lottades sedan åttondelsfinalen - där GIF får möta en gammal allsvensk bekant

Annons

GIF:s nästa motståndare i cupen blir Djurgården, som enligt spelschemat kommer till Strömvallen onsdag 13 maj.

Gefle flög ned till Göteborg söndag örmiddag, spelade match på konstgräset på Valhalla IP i centrala stan och flög sedan hem igen.

Med sig i bagaget tillbaka till Gävle hade GIF en biljett till nästa omgång i Svenska cupen. Men det blev en lite dyrköpt seger. Mittbacken Omar Jawo tvinagdes nämligen lämna planen med en halvtimme kvar efter en fotskada.

– Han fick en smäll och tvingades bryta matchen, berättar Urban Hammar.

Men det ska inte vara så allvarligt.

– Han har haft lite problem med den foten tidigare, det handlar om en fotledsskada, men vi har gott hopp om att han ska kunna träna på tisdag och spela mot Malmö FF på onsdag, säger Hammar.

Gefle ställde över några allsvenska startspelare som målvakten Mattias Hugosson, ytterbacken Andreas Dahlén, mittfältaren Johannes Ericsson och anfallaren Hasse Berggren. Dessutom inledde både Amadou Jawo och Jonas Lantto på bänken. Men Jawos ersättare Daniel ”Sulan” Westlin visade att han vill vara med i fortsättningen när han nickade in ledningsmålet på Jonatan Bergs inlägg efter 27 minuter.

– Det var bra och vi hade god kontroll på matchen i den första halvleken. Vi avväpnade Qviding bra och de skapade inga direkta chanser, berättar Urban Hammar.

Då hade Jonas Lantto redan kommit in i matchen eftersom Hjalmar Öhagen, som startade till vänster på mittfältet, känt sig febrig och ville byta tidigt.

Men om GIF dominerade matchbilden i första halvlek så blev laget mer passivt och en aning tillbakatrycka en bit in på den andra. Och Qvidings 1–1-kvittering kom faktiskt inte helt orättvist när Joakim Jensen nickade in en hörnretur i 66:e minuten.

– Vi kom lite för lågt ned med mittfältet och de tryckte ned oss en del och under den vevan kom 1–1. Men vi reste oss och spelarna ”tryckte på knappen” när de kände att vi var illa ute. Vi blev bättre i duellspelet och började slå lite längre bollar och skapade på så sätt en del fasta situationer, förklarar Urban Hammar.

Och med dryga kvarten kvar av matchen kom det viktiga 2–1-målet. Alexander Gerndt växelspelade fint med Jonas Lantto som drog till med ett högerskott högt invid stolpen.

– Det var en fin kombination, berömde Hammar som sedan kunde se Marcus Hansson göra sitt första GIF-mål i tävlingssammanhang när han forcerade in en hörna. Daniel Bernhardsson nickade och Hansson, som fick flytta ned som mittback när Omar Jawo gick ut och Bernhard Nyström kom in på mittfältet, tryckte in segerbollen fram till 3–1.

– Skönt att vi tog oss vidare. Det är bara att titta på de andra allsvenska lagen som haft problem i cupmatcherna, menar Urban Hammar som inte ville lyfta fram någon enskild spelare.

– Nej, jag tycker att det här var en kollektiv lagseger, säger han.

Vilka GIF möter i nästa omgång lottades sent på söndagskvällen efter den här tidningens pressläggning.

Mer läsning

Annons