Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liraren Jawo firar med gitarrlektioner

På framsidan har någon omsorgsfullt klistrat dit bokstav för bokstav.
Klart att ”Matchens lirare” i GIF skulle ha ett fint pris.
Det blev... en barngitarr.
– Jag blev ganska förvånad, säger Amadou Jawo när han sitter med dyrgripen i handen.

Annons

Det var Hammarbys hemmapremiär och då var allting självklart lite extra påkostat. När Amadou Jawo först tagit emot den obligatoriska blomsterkvasten för sin insats i GIF:s 2–1-seger på Söderstadion i söndags trodde han att det var klart.

Icke. Med stolta händer räcktes den fram – gitarren.

Stor humor.

– Klart jag blev förvånad, man brukar oftast bara få blommor. Men Charlie Davis fick en elgitarr så jag är lite avundsjuk på honom, säger Amadou Jawo med ett leende.

– Nej, verkligen inte, men ”Jonte” (Hellström) erbjöd sig att lära mig.

– Nej, det är som sagt oftast bara blommor, men på Strömvallen fick jag en riktigt fin och dyr mobil en gång, det var lite överraskande.

Gårdagen ägnade Amadou Jawo åt en lugn träning med GIF, ett besök på Ikea och med att se matchen igen i repris. Han slogs av hur mycket domaren Sven-Åke Martinsson påverkades av publikvrålen på Söderstadion.

– Han skyndade på oss när det var inkast och frispark, men Hammarby fick hur mycket tid som helst på sig. Annars tyckte jag att vi hade bra kontroll, de rullade mest runt bollen kring vårt straffområde.

När GIF mötte Hammarby på Söderstadion i fjol, och förlorade med samma siffror, satt Amadou Jawo på bänken – den här gången var han matchvinnare. Men det bästa av allt tyckte han ändå var att få knäppa alla experter på näsan.

– Nu slog vi inte bara Hammarby, det här var också en seger mot alla som tippat oss sist i serien. Det gör allt så mycket skönare.

Det var Hasse Berggren som spelade fram Jawo till 2–1-målet, och det var också Hasse som satte GIF:s ledningsmål redan i den 10:e minuten.

– Två mål och ett assist på två matcher. Vad säger man, han är ju en riktig målskytt. Och vi har ju hånat honom på försäsongen för att han inte gjorde några mål. Men det får man äta upp nu.

– Han drar på sig mycket bevakning, de sätter ju två man på honom ibland och då får man lite mer utrymme själv i stället. Det är bara att hålla sig i närheten och hoppas på att bollen dimper ner.

Efter två omgångar har GIF fått rena drömstarten, det tog åtta omgångar i fjol att spela ihop samma fyra poäng...

Och i morgon är det dags igen för ännu ett Stockholmsbesök. Då är det Amadou Jawos favoritlag det handlar om, Djurgården på Stockholms Stadion.

– En seger där skulle smälla ännu högre. Med Vallentuna förlorade vi med 5–0 och med GIF bägge matcherna i fjol. Det känns som det är vår tur nu.

Kanske läge för en ny gitarr? Eller ett trumset?

Jawo om målen

Jawo hittade plötsligt bollen utanför straffområdet, öppnade upp för Jonas Lantto som hittade in till Hasse Berggren.

– Jag var inte alls beredd, men så nickade deras spelare ihop och jag hörde direkt att Lantto skrek. Han brukar göra det. Och att Hasse skulle vara där inne det visste man ju. Han sticker alltid på mål redan innan bollen är där.

Jawo löpte sig fri nästan från mittlinjen och avslutade sedan kallt. Framspelare: Hasse Berggren.

– Jag ropade på honom men såg att jag låg offside. Så Hasse höll inne passningen ett tag. Som sagt, han har varit med förr.

• Det var en lång väg till målet för dig.

– Ja, jag sprang först ifrån Traoré. Sen kände jag att jag började bli trött och funderade på att gå inåt – men så tänkte jag att han som kommer efter mig måste vara minst lika trött, så jag körde på.

Rätt val, för den andre mittbacken Igor Armas förlorade närkampen och Jawo lade bollen mellan benen på Kristoffer Björklund i Hammarbymålet.

Mer läsning

Annons