Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måndag hela veckan för Gefle IF

Det var faktiskt Trelleborg, ett bottenlag, man mötte – därför såg Gefle IF:s uppträdande ut som en tanke.

Visserligen regnade det, men det var faktiskt två månader sedan det var match senast – därför såg knappa 2 000 på läktarna ut som samma tanke.

Den att nu har GIF sålt en spelare till, gett upp en gång till, anpassat sig till verkligheten för gott.

Det att nu ger vi fan i det här.

Nu lägger vi av, nu drar vi. Siste man stänger Strömvallen.

Annons

Jag kan alla fraserna ur en dåres försvarstal utantill, och jag förstår det mesta och resonemanget varför en klubb som GIF tvingas till affärer som man egentligen skulle vilja slippa.
Självklart skulle Per-Urban vilja spela vidare med Alexander Gerndt i laget, med Amadou Jawo i laget, med Johan Oremo i laget, med Rene Makondele i laget.
Det fattar väl alla.
Men i Gefle IF:s fotbollsvärld är det Måndag hela veckan, och jag hoppas ni har sett den där underbara amerikanska komedin med Bill Murray som både är rolig och får en att tänka efter en gång till.
Vad Bill Murray än gör, så börjar allt om nästa dag.
Ungefär som GIF, som mitt under ytterligare en brinnande sommar sålt sin hetaste spelare och kanske inte tappat bort pengarna men i alla fall inte direkt har några över ändå.
Per-Urban biter dock ihop, låtsas som det regnar (fast i går gjorde det faktiskt det, efter en lång torka), ser fram mot nya matcher och att nya spelare ska genomgå samma sensationella metamorfoser som drabbar en per säsong.

I går låg dock en plötslig hinna av förlamande fuktighet över laget som annars aldrig brukar ge upp. Lagkapten Daniel Bernhardsson slog en rundpall och Trelleborg – som bara tagit en enda, ynklig poäng på bortaplan tidigare – fick 1–0 som välkommen ombordgåva redan efter 39 sekunder.
I paus stod det 0–3.
Det var kört.
Det blev 1–3 till slut, och Trelleborg knep alltså samtliga sex poäng i vändningen mot GIF och åkte luftballong i tabellen. GIF gjorde den omvända resan, och ligger nu på en högst påtaglig och besvärlig kvalplats.
Just i går, i regndiset, såg jag inget annat än en förhoppning om att man åtminstone ska klara just en kvalplats under resten av hösten.
Jag var inte direkt ensam. Jag hörde till och med repliken ”Sluta maska, Hugo – sparka ut bollen”, från hemmasupportrar redan efter fem minuters spel.
GIF bygger sitt spel på ett tålamod som kan göra att det brister ibland för åskådarna.

Det är besvärand
e att viktiga karaktärer som just Bernhardsson inte längre agerar med det självförtroende som behövs, och jag skulle byta med Bill Murray och vara hans stand-in i den lilla staden Punxutawney och vänta på det där skogsmurmeldjur under rätt lång tid – bara Daniel Theorin började uppträda som en härförare igen.
...däremot är jag helt övertygad om att Jakob Orlov kommer att få ihop åtta-nio allsvenska mål innan säsongen är över. Något sånt kan rädda GIF.
Det hänger naturligtvis ihop med både regler för internationell fotboll som innebär hemmamatcher borta, svaga sportsliga insatser och lite annat – men det ser faktiskt ut som om GIF satt i system att försöka spela inför tomma läktare.
2 127 var sämst i år, men hade GIF vunnit hade vi firat med att publicera en namnlista på alla som var där. De sista av de trogna.


...var det bara
jag som tyckte det var jobbigt att speakern tjatade mål och resultat från superettan. Det kändes alldeles för nära.

Skyttekunge
n är såld, marknadschefen har slutat, den ungdomsansvarige har fått sparken, kvalstrecket har hamnat på fel plats.
Semestern är över.
Det är måndag igen.
Hela veckan.

Mer läsning

Annons