Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Hansson: "Det hade känts konstigare om matchen spelats på Strömvallen"

Det tog 229 minuter – sedan blev Gefle IF första allsvenska lag att spräcka Djurgårdens nolla den här säsongen.
Ett gott betyg åt omskolade mittbacken Marcus Hansson.
– Det var många som var tveksamma till den värvningen, säger hans nygamle tränare Pelle Olsson.

Annons

LÄS ÄVEN: Snöpligt slut på GIF-målvaktens allsvenska debut: "Det känns smått overkligt"

Det var första gången Gävlekillen Marcus Hansson ställdes mot sitt gamla lag, där han petades som lagkapten under sina sista matcher. Det blev ett år på den norska nordkalotten i Tromsö innan Pelle Olsson slog en signal och behövde en ersättare till flyktade Emil Bergström i mittförsvaret.

En värvning som inte kändes självklar, Marcus Hansson har ju framför allt spelat innermittfältare under sin karriär, men Pelle Olsson visste vad han gjorde.

– Jag visste att han var bra i positionsförsvar, och det var en väldigt smidig omskolning. Det tog bara två dagar, sedan var han redo, säger Olsson som kommenterar sin nye mittback så här:

– Han spelar resolut och leder backlinjen både med kroppspråket och rösten.

Djurgården höll nollan både mot Örebro och Falkenberg, och hade 7–0 i avslut efter den första halvleken mot Gefle IF. Visserligen släppte man in första målet, men vände sedan till 2–1 och tog tredje raka segern och toppar allsvenskan på nio poäng.

– Vi har fått en fantastisk start. Och Djurgården är en storklubb, det är en helt annan upplevelse än Gefle och Tromsö med intresset från medier och supportrar. Jag försöker bara njuta av det.

Med Pelle Olsson som tränare var det inga problem att hitta in i försvarsspelet.

– Nej, det är 4-4-2 och zonförsvar så det är välbekant. Jag har kommit in bra på min position och fått stort förtroende på en gång så det hjälper till. Samtidigt har vi spelat ett bra kollektivt försvarsspel hela laget i tre matcher nu.

Gefle IF fick inte iväg ett enda avslut i första halvlek, och hittade inte alls in med några bollar till Simon Skrabb, Jonas Lantto eller Johan Bertilsson. Alla tre söker ytor i luckan mellan motståndarnas mittfält och backlinje, och det var först när spelet öppnade upp sig i den andra halvleken som GIF:s offensiva spelare, och kanske framför allt Johan Bertilsson, fick det utrymme de behöver.

– Det är ett område som vi vill ha tajt, oavsett vilka vi möter. Men möter man ett lag som vill in där och spela så måste man jobba extra hårt för att stänga den ytan. Och det lyckades vi ganska bra med i dag, säger Marcus Hansson.

Vad säger du om Gefle IF, och deras chanser framöver?

– Det är ett lag som kommer ta många poäng i allsvenskan. De har ett bra och stabilt grundspel och bra försvar, jag är imponerad av deras sätt att spela och det är roligt att de fått bättre förutsättningarna på Gavlevallen. Det unnar jag spelarna. Det blir en helt annan tillvaro när man trivs på sin arbetsplats, så är det för alla människor.

En som trivs på sin arbetsplats just nu? Marcus Hansson.

LÄS ÄVEN: Stisse Åberg: Det finns förluster...och så finns det 1–2 på tilläggstid

LÄS MER: Matchfakta och spelarbetyg: Så bra var GIF-spelarna mot Djurgården

SE IGEN: Repris från uppsnacket innan matchen med bland andra Roger Sandberg.

Mer läsning