Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchbloggen: Gefle tog första segern

Hammarby mot Gefle IF. Vår reporter David Blomster håller koll på vad som händer på Söderstadion. Matchen är slut - och Gefle har vunnit med 2-1.

Annons

JUST NU: Hammarby-Gefle IF 1-2 slut
0-1 (11) Hasse Berggren
1-1 (40) Charlie Davies
1-2 (64) Amadou Jawo

 

Ingen tidning i morgon, men håll utkik på webben här under kvällen så kan ni förvänta er mer läsning från Söderstadion. Med det tackar matchbloggen för idag och önskar en fortsatt trevlig påskhelg.

 

 

Nästa uppgift för Gefle är match mot Djurgården på bortaplan på onsdag.

 

 

Statistik från matchen: 
Bollinnehav: 66-34
Avslut: 14-9
Avslut på mål: 6-5
Hörnor: 10-3

 

 

Sammanfattning: Vilken härlig seger för Gefle som tar sin första trepoängare på Söderstadion sen 2005. Andra halvlek genomförs på ett suveränt sätt. Hammarby kommer ingenstans mot ett tätt och välorganiserat Gefle - som i sin tur är betydligt farligare i sina spelvändningar. Amadou Jawo gör segermålet framspelad av Hasse Berggren. Det var många som var bra i Gefle, Jawo och Berggren var två, fyrbackslinjen gör en riktigt fin insats, ja hela laget ska framhållas en sån här eftermiddag. Det är inte lätt att komma till Söderstadion och möta ett Hammarby med ett massivt publikstöd i ryggen - men Gefle gör det bra, riktigt bra och vinner rättvist.

 

 

Matchen slut. Fanns ingen anledning att bli orolig sista tre minuterna. Gefle spelar så smart, så smart.... 

 

 

Tre minuters tillägg aviserar fjärdedomaren.

 

 

89: Farlig Hammarbychans. David Johansson får skottläge i straffområdet. Bollen täcks strax utanför.

 

 

88: Spridda burop på Söderstadion. Hemmafansen är inte alls nöjda med matchutvecklingen.

 

 

85: Hammarby kommer ingen vart. Gefle spelar smart och fortsätter att kontra vilket tvingar hemmalaget att vara vaksamt hemåt.

 

 

80: Gerndt chansar med ett skott utifrån som blir farligt. Bollen styrs till hörna. Theorin kommer högst på hörnan men nicken landar rätt i famnen på Kristoffer Björklund.

 

 

79: Hammarby jagar och jagar - men Gefle är täta, täta. 

 

 

Offensivt byte av Hammarby. Anfallaren Nathan Paulse ersätter mittbacken Christian Traore.

 

 

75: Hörna, Hammarby. Chibsah nickar undan. Kvarten kvar att spela.

 

 

74: Snabbt och rappt spel av Gefle - bollen hamnar hos Alexander Gerndt som skjuter utanför i hyfsat läge.

 

 

71: Gefle gör matchens första byte. Det är Alexander Gerndt som ersätter Hasse Berggren. Berggren har varit briljant, både gjort ett mål och spelat fram till ett. Men nu  är krafterna slut...
Samtidigt passar Hammarby på att göra ett dubbelbyte. Haris Laitinen och Simon Helg kommer in.

 

 

(64) 1-2 Amadou Jawo
Gefle tar ledningen på nytt efter ett mycket vackert anfall. Berggren lägger en delikat boll på djupet till Amadou Jawo som är urstark när han håller ifrån två Hammarbyförsvarare och rullar in 2-1 från nära håll.

 

 

62: Hammarbys veteran Fredrik Söderström får skottläge i straffområdet - högt, högt över...

 

 

58: Det känns definitivt som att Gefle flyttat upp ett steg i andra halvlek. Jag har en känsla av att GIF-spelarna känner att tre poäng finns inom räckhåll - bara de inte blir för ivriga... 

 

 

Amadou Jawo blir liggandes med smärtor efter ännu en duell med Hammarbymålvakten. GIF-spelaren är snart på benen igen - men Björklunds satsningar är verkligen inte att leka med.

 

 

52: Hasse Berggren når högst på Andreas Dahléns fina frispark och tvingar Hammarbymålvakten Kristoffer Björklund till en bra räddning. Berggren är stekhet.

 

 

Dagens publiksiffra: 12 251

 

Varning, Gefle.  Hasse Berggren går tufft in i en närkamp och får matchens första gula kort.

 

 

47: Hörna, Hammarby. Nickas undan av Johannes Ericsson. GIF vänder spelet snabbt och Lantto jobbar fram en frispark nära vänstra hörnflaggan. Hammarbyförsvaret nickar undan.

 

 

Då rullar vi igång andra halvlek.

 

 

Sammanfattning: 1-1 alltså efter första halvlek där Hammarby fört spelet men inte skapat så värst mycket hett framför Hugosson. Gefles anfall är lätträknade men ofta giftiga - som när Berggren gav laget ledningen. Synd på kvitteringen. Det hade varit perfekt för Gefle att ha med sig en 1-0-ledning ut till andra halvlek.

 

 

Lite statistik från första halvlek:
Bollinnehav: 67-33
Avslut: 9-4
Avslut på mål: 5-2
Hörnor: 4-1

 

 

- Vi hamnar för långt ner. Det blir för stort avstånd mellan mittfältet och oss forwards, det måste vi rätta till annars blir det jobbigt i andra halvlek.
(Hasse Berggren är inte nöjd med första halvlek när han intervjuas i PPV).

 

 

"Det är tufft därute. Gefle är kompakta och gör det svårt för oss i sista tredjedelen.".
(Charlie Davies summerar första halvlek i PPV.)

 

 

Första halvlek slut.

 

 

41: GIF är nära att replikera omgående. Berggren spelar in boller från kanten men Bapupa hinner inte fram.

 

 

(40) 1-1 Charle Davies
Hammarby kvitterar.  En mål som påminner om GIF:s ledningsmål. Charlie Davis hinner först på ett inspel utifrån vänster och skarvar in kvitteringen vid första stolpen.

 

 

39: Lantto testar skott en bit utifrån. Plockpotatis för Hammarbymålvakten.

 

 

38: Charlie Davies vädjar om straff i närkamp med Daniel Theorin.  Reprisen ger inte Davies rätt någon dag i veckan.

 

 

GIF:s tränarduo Urban Hammar och Pelle Olsson syns samspråka på bänken. De måste vara nöjda. 1-0-ledning och ett Hammarby som trots stort bollinnehav inte förmår skapa speciellt mycket.

 

 

35: Hörna, Hammarby. David Johansson får till slut nickläge - bollen täcks ut till en ny hörna. Gefle får frispark.

 

 

28:  Amadou Jawo hinner inte först på bollen utan krockar med Hammarbymålvakten Björklund. Hasse Berggren följer upp på returen och rullar in 2-0 för Gefle - om det inte hade varit för att linjemannens flagga varit uppe för offside.  Jawo tycks ha klarat sig oskadd - reprisbilderna visar en våldsam satsning från Hammarbymålvakten som träffar Jawo över benen.

 

 

25: Hammarbys anstormning har lugnat ned sig betydligt. Trots det stora bollinnehavet har hemmalaget skapat få chanser. GIF är täta i bak.

 

 

Bollinnehavet efter 20 min: 71-29 i Hammarbyfavör. Det är hemmalaget som för matchen men Gefle har med all önskvärd tydlighet visat att de är livsfarliga i sina kontringar.

 

 

16: Hammarby får ett bra frisparksläge strax utanför straffområdet. Frisparksspecialisten Louay Chanko kliver fram men bollen fastnar i muren.

 

 

(11) 0-1 Hasse Berggren
Hasse Berggren ger Gefle ledningen. Målet kommer som en blixt från klar himmel sedan Hammarby dominerat matchinledningen. GIF kommer fram längs vänsterkanten där Jawo lägger ut bollen till Jonas Lantto som i sin tur spelar in till Berggren som från nära håll stöter in bollen i mål. Det blir tyst på läktarplats.

 


9: Hörna, Gefle. GIF för första gången uppe i offensivt straffområde.

 

7: Hammarbys giftige amerikan Charle Davies kommer till avslut inne i straffområdet men får ingen riktig träff och bollen går klart utanför.

 

Hammarby har tagit ett rejält grepp om matchen inledningsvis.  

 

4: Hörna, Hammarby. Resultatlös.

 

2: Mattias Hugosson för göra en benparad direkt när Fredrik Söderström snor bollen från en passiv Daniel Bernhardsson och drar iväg ett lågt skott ur dålig vinkel.

 

1: Matchen är i gång. Gefle gör avspark.

 

 

Mäktig inramning

Hammarbyfansen bjuder på en fantastisk inramning när lagen nu är på väg in. Har jag inte nämnt vem som är dagens domare så gör jag det nu. Det är Sven-Martin Åkesson, Kode som håller i pipan denna eftermiddag.

 

 

Mattsson såklart

Här kommer svaret på frågan jag ställde förut. Det var ju Benny Mattsson som gjorde matchens enda mål när Gefle vann med 1-0 på Söderstadion 2005. Mattsson som den här säsongen spelar i IFK Sundsvall i division 3.

 

 

Försenad matchstart

Avsparken kommer att bli ungefär fem minuter sen. Anledningen är att det är mycket folk som fortfarande inte hunnit in på arenan.

 

 

Hammarby intakt

Inte heller Hammarby gör några förändringar i sin startelva gentemot premiären förra helgen. I den matchen var det vänsterbacken Emil Johansson som med ett mycket vackert skott utifrån gjorde Hammarbys mål.

 

 

Tre raka uddamålsförluster

Nära skjuter ingen hare har varit Gefles något trista melodi på Söderstadion de senaste åren. GIF har tre raka uddamålsförluster. I fjol blev det 2-1 sedan Gefle haft ledningen med 1-0 fram till den 80:e matchminuten. 2007 vann Hammarby med 4-3 i en match som stod 3-3 i halvtid efter två mål av Daniel Westlin - och 2006 vann Hammarby med matchens enda mål inspelat av Paulinho med kvarten kvar.
Men 2005, året då Gefle var nykomlingar, slutade faktiskt med tre poäng. GIF vann med matchens enda mål inprickat av... ja vem var det egentligen? Minns ni? Ni får några minuters betänketid...

 

 

Solsken

Det vackra vårvädret har även hittat till Stockholm och mycket folk finns förstås på plats på Söderstadion.

 

 

Berg sjuk

Gefle mönstrar exakt samma startelva som mot Kalmar. På bänken sker dock en förändring. Jonatan Berg saknas på grund av halsfluss och Daniel Westlin tar dennes plats som avbytare. Ni kommer alldeles strax att hitta Gefles laguppställning i en faktaruta här intill.

 

 

1-1 i premiären - för båda

Dagens match tillhör allsvenskans andra omgång - både Hammarby och Gefle fick med sig varsin poäng från respektive premiär. Två starka pinnar måste man säga. Hammarby grejade 1-1 borta mot guldfavoriterna Elfsborg. Gefle fick samma resultat, alltså 1-1 hemma mot de regerande mästarna Kalmar FF.

 

 

God eftermiddag!

Jag får ta tillfället i akt att önska er en trevlig fortsättning på påsken. David Blomster heter jag som sköter matchbloggen denna söndag när Gefle gästar Söderstadion för match mot Hammarby. Det är avspark 15:00, det vill säga om ca 25 min - men innan dess ska vi hinna gå igenom lite statistik och laguppställningar...

Mer läsning

Annons