Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedräkningen är över – nu är vi äntligen framme

/

Nedräkningen är klar. Jag vet egentligen inte riktigt när den började.
Kanske den 22 november 2007, när de stora planerna på ett evenemangsområde kring Strömvallen lanserades – eller kanske redan tidigare, runt 1995.
Men framför allt känns det som jag varit med hela vägen.

Annons

Jag säger inte att det här gäller allt och alla, men det som sker i Gävle sker ibland så långsamt att det knappt är synbart för ögat.

På resan från Strömvallen och dess gamla värdiga läktare till Gavlevallens smarta, kompakta form har mycket passerats; väldiga planer på arena, hotell, konferenscenter på Strömvallen, en ny träläktare där (...då var jag halvvägs nere i Gavleån), en mobil sådan där och några till förslag som inte ens jag fick nys om.

Ibland är det dock bra med tålamod, om slutresultatet är bra.

Som här, med Gavlevallen.

Som ser ännu bättre ut, och känns ännu mer rätt placerad när Gävle kommun i går också tog de första spadtagen för sportarenan och friidrottsarenan bredvid.

Det här blev bra – och nu är det bara upp till fotbollsklubben Gefle IF att använda den möjlighet man skapat med samma seghet och envishet som man hängt kvar i allsvenskan år efter år efter år.

Under den här nästan åtta år långa ökenvandringen med oklart mål har jag tyckt och tryckt mer än jag själv minns, men heller inget jag ångrar.

I stället är jag mer än tidigare övertygad om lokaltidningens ansvar att kliva fram, och inte bara referera en utveckling eller en avveckling. Bland alla fina ord som numera ska sägas om den viktiga lokaljournalistiken är Gavlevallen det vackraste på sportsidorna.

Här gjorde vi nytta. Här hjälpte vi till att vända på stenar, att få i gång samtal – och att lösa upp knutar.

Inte med en enskild artikel, självklart inte, utan genom att genomborra allt som hade med fotbollsarenaplaner att göra. Nån gång i september 2012 var vi medarrangör av en offentlig hearing i ämnet som leddes av PeO Apel och Bengt Lönnberg – en kväll som slutade med ännu mer låsta positioner.

Just då. Men bakom kulisserna vaknade andra aktörer än de som var direkt inblandade, och plötsligt skapades en process som slutade med att Gefle IF och Gävle kommun fann varandra.

Och Gavlevallen blev verklighet.

Det har varit mycket uppståndelse, och det blir en massa halabaloo i eftermiddag och kväll.

Men till slut, runt klockan 19.05 är det faktiskt bara en fotbollsmatch också. Fast en i allsvenskan. En mellan Gefle IF och Gif Sundsvall. Slaget om Norrland IX. Den duell Gefle IF inte under hela 2000-talet förlorat mot Gif Sundsvall, utan dessutom vunnit sex av matcherna – bland annat de två i kvalet 2010.

Jag kanske inte borde ha skrivit det där, för senast GIF förlorade mot Gif Sundsvall var i en träningsmatch – på Sätra.

Att just Gif Sundsvall får inviga Gavlevallen är dock högst välförtjänt. Det var ju på lånade Norrporten Arena som GIF spelade sina Europa leaguekvalmatcher för två somrar sedan och bland annat lyckades med vansinnesvändningen mot Anorthosis Famagusta när 0–3 blev 4–3.

Det är utsålt på sittplats och hemmastå – jag tror det var arkitekten Johan Skoog som sa det: "Tänk att man skulle få uppleva en dag när det blev svarta börshandel med GIF-biljetter."

...det är dock helt okej att sakna Strömvallen, pelarhelgon eller inte.

Mer läsning

Annons